A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

A pénzügyi oldalakon gyakran lehet sikeres befektetőktől származó idézeteket találni, s olyan iránymutatásokat gyűjteni, melyek a mindennapi életben egy hétköznapi ember számára is jól használhatóak.

A fenti elképzelés szerintem dicséretes, de a megvalósításba rendszerint hiba csúszik.

Bízom benne, hogy az általam összeszedett 12 aranyszabály a hasznossága mellett szemléletformáló jellegével is kiemelkedhet a kiüresedett fogalmi megnevezés ellenére. A bejegyzés hosszabb lesz, mint a hasonló című klikkvadász tartalmak, de bízom benne, hogy érdemes elolvasni.

A sikeres emberek szokásainak vizsgálatáról korábban már írtam hasonló összefoglaló jellegű cikket, aki kíváncsi rá itt megtalálja.

A lenti lista 5 bestseller pénzügyi könyv tudásanyagának legjavát sűríti egy posztba.

  • Joe Domingues, Vicki Robin: Your Money or Your Life
  • Thomas J. Stanley – William D. Danko : The Millionaire Next Door
  • Ramit Sethi: I will teach you to be rich
  • Chris Guillebeau: Side Hustle – From idea to income in 27 days
  • David Bach: Automatic Millionaire.

Pénzkezelési szokásaink hatással vannak egész életvezetésünkre

A pénzügyileg tudatos emberek természetesen nem feltétlenül milliomosok, de anyagi problémáik jellemzően nincsenek. Ez a sokak számára vágyott állapot úgy érhető el, hogy az előre tervezést és tudatosságot beengedjük az életünkbe, s így a mindannyiunkkal előforduló sikertelenebb időszakot tartalékainknak hála jobban át tudjuk vészelni. Itt azonban nem csak anyagiakra, hanem energiára, mentális erőre és egyéb tartalékokra is gondolhatunk.

A tudatosság ugyanis beépül a gondolkodásmódunkba, s így hatással lesz egész életszemléletünkre – akit ez bővebben is érdekel, javaslom, hogy olvassa el Domingues és Robin könyvét.

Az, hogy ez a gondolkodásmód mennyire nem a rossz értelemben vett földhözragadtság, s legkevésbé sem anyagiasság, az ebben a cikkben már kifejtésre került.

A pénz és az idő közvetlenül összefüggő fogalmak, egymás nélkül nem értelmezhetők

Földi életünk véges, ezért kétségtelenül a rendelkezésünkre álló időnk a legfőbb értékünk.

Kiyosaki könyve segít megérteni, hogy mit jelent pénzért eladni az időnket, illetve, hogy a befektetésekben mit is kell érteni az alatt, hogy a pénznek kell dolgoznia értünk. Feltétlenül ki kell jelölni az elérni kívánt célokat, s ezekhez minél konkrétabb időkeretet és pénzösszeget kell rendelni, mert különben az elérni kívánt eredmények megfogalmazása túl homályos és így ellenőrizhetetlen lesz.

A témáról itt írtam bővebben.

Kevesebbet kell költeni, mint amennyit keresünk

Stanley és Danko könyve éppen ezt a témát feszegeti rendkívül olvasmányos módon. A könyv szerzői igyekeztek a gazdag negyedekből indulva megfejteni a dollármilliomosok titkait, de itt meglepetésükre adóssághegyeket és pusztán a külsőségek alapján milliomosnak tűnő embereket találtak.

Kutatásaik során rádöbbentek – ahogy a könyv címe is jelzi – hogy a milliomosok a szomszédban laknak, látszólag teljesen hagyományos életet élnek felesleges rongyrázás nélkül, de anyagi biztonságuk biztos alapokon nyugszik.

Ezek az emberek azt a nagyon egyszerű elvet követték, hogy növelték a megtakarítási rátájukat, azaz nem engedték olyan mértékben nőni a kiadásaikat, ahogy (normális) karrierjük során a bevételeik nőttek. Szakszóval mondva az életszínvonaluk inflációja nem fenyegette őket – erről itt írtam bővebben.

Extra jövedelemforrás és a több lábon állás művészete

Guillebeau könyve abban nyújt nagy segítséget, hogy rendszer-szemléletben mutatja be, hogyan is lehet egy plusz bevételi forrásra szert tenni 1 hónap leforgása alatt. Hasznos lehet új jövedelemszerzési ötlet megtalálásához, de akár a megvalósítás lépésekre bontásához is.

Mindenképpen érdemes a növekvő bevételt azonnal becsatornázni, s kalkulálni vele mind a költségvetésben, mind a megtakarításokban.

Pénzügyeink integrált szemlélete

Akkor járunk a legjobban, ha pénzügyeinket integrált egészként szemléljük, s nem forgácsolódunk szét a részletekben. Egy jól felépített háztartási pénzügyi tervnek éppen az a lényege, hogy nem helyez túl nagy súlyt a használójára, hanem elosztja a nyomást és így kihasználja a felkészülés és kiszámíthatóság adta előnyöket.

A jelentős hosszú távú terveket ugyanis mindig szem előtt kell tartani. Természetes, hogy ha az embert egyszerre kezdi nyomni a gyermek(ek) taníttatási nyomása, a lakhatás orvoslása és a nyugdíjelőtakarékosság, akkor lelkes tervezés helyett legszívesebben a világból kimenekülne. Ezért (is) érdemes a pénzügyek integrált kezelését mielőbb kezdeni – erről itt írtam bővebben.

A „Fizessünk magunknak” elv

Bach könyvében zseniálisan írja le, hogy amennyiben a pénzügyi életünkön mindössze csak annyiban változtatunk, hogy már a hónap elején előre megtakarítunk (s mindezt nem a megmaradó nap végi pénzből tesszük), akkor – az emberi természet alapvetései miatt –jóval nagyobb eredményeket érhetünk el.

Arról nem beszélve, hogy amennyiben magunknak fizetünk, így mentesülünk a különböző pénzügyi termékek sáp jellegű rejtett költségeitől, s a pénzünk jóval gyorsabban gyarapodhat.

Kiadások halogatása – minél drágább, annál tovább

A 12 aranyszabályom közül talán ez a pont a leggyakorlatiasabb. A kiadások halasztása egy technika, ami segít abban, hogy valóban csak azokat a tárgyakat vásároljuk meg, amire ténylegesen szükségünk van. A fogyasztói társadalomban azt hiszem ez egy fontos pont, s megér egy külön figyelemfelhívást.

Ha kidolgozunk egy módszert arra, hogy az egyes beszerzéseket milyen időintervallummal toljuk el, akkor meggyőződésem és saját tapasztalatom szerint rengeteg felesleges költségtől megszabadulunk.

Az én technikám az, hogy annyi nappal halasztom a vásárlást, ahányszor tízezer forint az adott tárgy ára. Legutóbb egy 100,000 forintos videojáték készülék beszerzését halasztottam el 10 nappal, s jutottam a kezdeti lelkesedéstől odáig, hogy már nem is vágytam már rá, mire a vásárlásra kerülhetett volna a sor.

Felkészültség a váratlan helyzetekre

Egészen biztosak lehetünk benne, hogy váratlan helyzetek elő fognak állni. A tudatos, de úgy általában az intelligens ember sem lepődik meg ezen, hiszen ez is az élet része. Pénzügyi szempontból vésztartalék képzésével és biztosításokkal készülhetünk az ilyen helyzetekre.

Személyes ajánlásomat az úgynevezett „must have” pénzügyi termékekről itt olvashatjátok.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy csak a kiadásaink csökkentésével törődünk!

Megtakarításunk a bevételeink és kiadásaink különbözete. Nem szabad csak az utóbbival törődni, annál is inkább, hogy itt a legnagyobb önfegyelemmel is csak véges eredményt érhetünk el.

bevételek növelése szinte végtelen, jóval kreatívabb és nagyobb sikerrel kecsegtető téma, amibe egészen biztosan érdemes több időt és energiát fektetni, mint az önsanyargatásba. Itt már szintén írtam erről bővebben.

Az egészség maga a gazdagság

Számtalan filozofikus idézet támasztja alá a fenti tényt, ugyanakkor mindannyian hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni. Ez nem csak azért nagy hiba, mert az egészség hiánya anyagilag is nagy terhet ró ránk, de betegen nem lehet a bennünk rejlő potenciált sem kiaknázni.

Az emberi test és úgy általában a földi biológia jellegzetessége, hogy a prevencióra, tehát a megelőzésre remekül reagál, azonban a protekció jóval időigényesebb. Az ‘Ép testben ép lélek’ mondás épp azért közhely, mert nagyon igaz!

Képesnek kell lennünk a folyamatos tanulásra és fejlődésre

„Csak a változás állandó”

A fenti idézet remekül összefoglalja a tanulás fontosságát. Alkalmazkodnunk kell az új helyzetekhez, s ez nem csak az új pénzügyi termékeket vagy praktikákat jelenti, hanem folyamatos önfejlesztést és a reflexiót is a társadalmi berendezkedésre.

Igyekeznünk kell időt szánni a tanulásra, s folyamatosan figyelni kell a tendenciákat, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a nagy nehezen megkeresett pénzünket jó kilátású eszközökbe (ingatlanba, kockázatmentes betétbe vagy épp részvénybe) fektetjük. Ezek közül ugyanis bármelyik lehet jó döntés, de a szélesebb (azaz makro)környezet határozza meg a várható trendeket.

Napjaink tendenciáiról itt írtam, míg a legnagyobb valószínűséggel várható jövő kilátásait ebben a cikkben igyekeztem találgatni.

Nagyon fontos: Nem lehetünk túlzó elvárásokkal önmagunk iránt

A tudatosság és a jól felépített, tervezett pénzügyi élet kizárólag lépésről lépésre alakítható ki, ezért a kezdeti nehézségek és esetleges botladozások nem szeghetik kedvünket.

A folyamat eleje meghatározó, ha csak az én saját önfejlesztésem elejére gondolok, nagy hatással volt rám a személyre szabott beszélgetés lehetősége tapasztaltabb, segítő szándékú mentorral. A gyors fejlődéshez érdemes támogatást kérni!


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This