A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Előzmények

Alig több, mint egy hónapja indítottam útjára a pénzügyi kvízemet. A célom az volt, hogy rövid, játékos és mégis hatékony módon megmérethesse magát mindenki, aki kíváncsi a pénzügyi tudásának és tudatosságának szintjére.

A munkámnak a kezdetek óta hivatásszerű része az edukatív jelleg, ezért minden kitöltőnek egyedi, személyre szóló értékelést ígértem. Noha néha okozott sűrű napokat a saját magamnak állított határidő (egy munkanapon belüli válasz mindenkinek), de büszkén mondhatom, hogy eddig végig tudtam tartani ezt a vállalást.

Nem töltötted még ki a kvízt? Itt megtalálod: https://penzugyimentoralas.hu/penzugyi-mentor-kviz

A kvíz

Rendkívül sok pozitív visszajelzést kaptam, ezeket ezúton is köszönöm. Örülök, hogy sokaknak tetszett a 2 részre bontott kvíz struktúra, a rövid terjedelem és az innovatív megjelenítés.

A pénzügyi felkészültség mérése kapcsán komoly kutatómunkát végeztem:

Sokat merítettem az Egyesült Államok pénzügyi edukációját és annak sikerét mérő US Financial Capabilty Study-ból, s ugyancsak szemléletformáló volt az EU hasonló kutatóintézete (EPALE). Kérdést teljes egészében azonban sehonnan sem vettem át, igyekeztem kifejezetten a magyar viszonyokra optimalizálni és a magyar társadalom utóbbi 2 évtizedéből kiindulni.

Fontosnak tartom, hogy röviden kifejtsem, mi alapján állt össze a sok tucatnyi aspiránsból a végső 6 befutó kérdés:

 • A két számolást igénylő kérdésnél nem a matematikai készséget vettem figyelembe, hiszen általános iskola másodikos tudásával (egyszerű szorzással és kivonással) mindkét feladat megoldható. E kérdések sokkal inkább a józan gondolkodást hivatottak mérni.
 • Törlesztőrészletről és kamatos kamatról azért tettem fel kérdést, mert az utóbbi évek magyar gazdaságában ezek a témák sajnos hangsúlyos szereplők voltak (pl. devizahitel).
 • Hozamról, s annak kapcsolódásáról a makrogazdasági adatokhoz pedig a manapság oly’ népszerű állampapír és kisbefektetői jelenlét miatt szerettem volna kérdezni.
 • A betétvédelem jelentőségét szintén a múlt eseményei miatt vettem bele a kérdéssorba (pl. Quaestor csőd megannyi kisbefektető érintettséggel), illetve a népszerű kockázatmentes és kis kockázatú befektetések pontosítása miatt (mérve a kitöltők tudatosságát).
 • Hitelkártyáról azért kérdeztem, mert az MNB alapján milliós nagyságrendben vannak jelen Magyarországon (1,2 millió hitelkártya, forrás: MNB pénzforgalmi tájékoztató).

Tapasztalatok

Az eredményeket szeretem jól láthatóan bemutatni, ezért alább az adatok rövid magyarázattal:

 • Az organikus elérés összesen 235 kitöltőt eredményezett 34 nap alatt
 • A kitöltők átlagpontszáma 3,4 volt
 • A leggyakrabban eltalált kérdés: Kamatra vonatkozó kérdés
 • A leggyakrabban elhibázott kérdés: Hozam, Hitelkártya és OBA betétvédelem gyakorlatilag azonos arányban
 • Értékelési eloszlás:
  • 6/6 pont: 5%
  • 5/6 pont: 15%
  • 4/6 pont: 10%
  • 3/6 pont: 30%
  • 2/6 pont: 25%
  • 0 és 1/6 pont: 15%

Tanulságok

Érdekes volt látni, hogy a kitöltőknek melyik kérdések mentek jól, s melyek kevésbé. Kifejezetten fontosnak tartom kiemelni, hogy a leszűrt tapasztalataim szerint betétvédelem és a hitelkártya témában sürgősen komoly edukációra lenne szükség. Ezek a fogalmak ugyanis a társadalom meghatározó többségét érintik, az eredmények alapján mégis ráférne az emberekre az edukáció.

Ugyancsak érdekesnek találom, hogy a reálhozam számítása az emberek elsöprő többségének megoldhatatlan nehézséget okozott. Ez ugyancsak rávilágít arra, hogy az edukációs cikkekből sosem elég: egy pénzügyileg tudatos állampolgár, közösség és ország ugyanis nem engedheti meg magának, hogy bizonytalan legyen a hozam kalkulálásában, mikor efféle befektetése a társadalom jelentős részének van.

A kitöltési lehetőség, s így maga a kvíz tovább folytatódik. Nem csak a fent részletezett pénzügyi felkészültség kapcsán, hanem a pénzügyi tudatosságról is tartalmaz a kvíz kérdéseket.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne részt venni ebben az egyedülálló kísérletben, s közben személyre szabott értékelést kapni egyedi javaslatokkal és kifejezetten az érdeklődésnek megfelelő visszajelzésekkel.

Engem nagyon megerősített a kvíz abban, hogy ha komolyan gondolom az értékteremtést a munkásságommal, akkor a személyes konzultációk és remek ajánlatokra való figyelemfelhíváson túl folytatnom kell az ismeretterjesztő cikkek írását is.

Érdekes tapasztalat volt, hogy a kitöltők a pénzügyi termékek esetében elsöprő arányban az autós casco-val voltak elégedetlenek. Nekik innen is üzenem, hogy létezik az online, okostelefonos, percalapú és így használat alapú casco, a smartcasco. A termék elérhető az Aegonnál, de némi kutakodás után biztosan található más biztosító kínálatában is. LINK: https://www.aegon.hu/sajtokozlemenyek/aegon-itt-a-hasznalataranyos-casco.html

Szomorú tény, hogy a kvíz kitöltőinek nagy része a lakástakarékkal a legelégedettebb. Mivel 2018 ősze óta ez a termék elvesztette államilag támogatott jellegét, így sajnos túl fényes jövő nem jósolható neki. LINK: https://penzugyimentoralas.hu/uj-lakastakarek-konstrukcio-az-allami-tamogatas-elvetele-utan-megeri-beszallni-lesz-hatasa-a-meglevo-szerzodesekre/

Az emberek közel kétharmada akkor takarít meg, miután véget ért a hónap, s nem akkor, amikor megérkeztek a bevételei. Apróság, de nagyon érdemes erre figyelni, nem csak pszichés hatása lehet. TIPP: kifejezetten jó ötlet a megtakarításainknak külön számlát vagy alszámlát nyitni, ahova – akár rendszeres megbízással – minden hónap elején fizikailag is áthelyezzük a megtakarítani kívánt pénzünk. Döbbenetes, hogy milyen eredményeket hozhat ez a kis trükk!

A kitöltők közel 80%-a nem vezette a kiadásait az utóbbi hónapokban. Én a magam részéről nagyon ajánlom, hogy ezt tegyük meg. Vállalatirányítási tény, hogy a méréssel vizsgált változók pusztán a mérés ténye miatt is elkezdenek javulni (mivel az emberek nagyobb figyelmet fordítanak rájuk). Kár kihagyni ezt, főleg, ha a saját pénzünkről van szó.

Végezetül: bár átlagosan 10 kitöltő közül 7 fő „mindennek utánaolvas”, a kvíz átlageredménye mégis csak 3,4 pont lett a megszerezhető 6-ból. Ezúton is hívok minden olvasót, hogy a Pénzügyi Mentor oldal immár 12,000 felett járó tagságához csatlakozva együtt tanuljunk és olvassunk a pénzügyekről: 3 naponta új cikk és friss információk! https://www.facebook.com/penzugyimentoralas/

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This