A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Azt gondolom, hogy a honlap cikkei alapján immár egyértelmű lehet minden olvasónak, hogy én az egyedi problémákra megoldást nyújtó, különálló pénzügyi termékek helyett sokkal inkább egy rendszerben képzelem el egy háztartás pénzügyeit. Ezt a pénzügyek integratív szemléletének neveztem el.

Az iménti, passzív jövedelemről szóló cikkem, a pénzügyi sikerességet firtató írásom és az időről szóló összefoglalóm kapcsán adja magát a lehetőség, hogy kicsit tovább gondoljuk ezt a témát.

A pénzügyek integratív szemléletének jegyében a nyugdíjakat érintő cikkemben is egyértelműen letettem a voksom a hibrid megoldás mellett, ami maximalizálja a mindenféle elérhető állami támogatást és befektetési hozamot, a hosszú távú lekötésből fakadó rizikókat azonban eliminálja.

Az időnk a legnagyobb értékünk

A pénzügyek integratív szemléletének lényege talán éppen ezen a példán keresztül fogható meg a legjobban. Fontos észben tartanunk, hogy az időnk a legnagyobb értékünk, s így a munka-élet egyensúlyra minden helyzetben figyelnünk kell. Mindazonáltal a pénzügyek tekintetében az a leginkább célra vezető hozzáállás, ha a mindenkori pénzügyi potenciálunkat sikerül maximalizálnunk.

Ezt néhány gyakorlati példával mutatnám be:

  • ha vállalkozók vagyunk, s jól megy az üzlet, bizonyos szint elérése után csábító opció, hogy komolyabb megtakarítás összegyűjtése előtt is már visszább vegyünk a befektetett energiából: sajnos azonban nem lehetünk biztosak abban, hogy az üzlet mindig jól fog menni, ezért érdemes addig ütni a vasat, amíg meleg.
  • ha alkalmazottak vagyunk, a bennünk rejlő potenciál maximalizálása nélkül belekényelmesedhetünk olyan pozíció(k)ba, ami bár több szabadidővel kecsegtet, de kevesebb anyagi kompenzációt és karrier lehetőséget tud ajánlani: Ezzel semmi gond nincs, ha a családunk jólétét már megalapoztuk, de meglehetősen rizikós, ha még nem.
  • ha vannak bár vagyontárgyaink (pl. ingatlan, garázs, föld, telek, stb.), de ezek az eszközök parlagon hevernek, ahelyett, hogy bérbe lennének adva, esetleg több ilyen fúziójából bármilyen új, passzív bevételt termelő tulajdon válhatna: hiába élünk meg e nélkül az extra jövedele nélkül az adott élethelyzetünkben, a későbbi időkben hiányozhat az itt parlagon hagyott összeg.
  • ha nem használjuk ki az állami támogatásokat, magas hozamú befektetéseket vagy kockázatmentes vagyonnövelést, akkor ugyancsak – hosszabb időtávon – megkárosítjuk magunkat.

Tudatos tervezés = hosszútávfutás

Márpedig a pénzügyek tudatos tervezése, s kiemelten a pénzügyek integratív kezelése tipikus hosszútáv futás: Figyelni kell a saját teljesítményünkre (mint bevételtermelő pillér) és racionálisan kell tartani kiadásainkat: a költségcsökkentés témakörében folyamatos a fejlődési lehetőség. A legfőbb feladat azonban, hogy a pénzügyi termékek beszűkítő egyedisége helyett sokkal inkább az eszközeink és pénzeink minél jobb hozamú befektetésén kell törni a fejünket.

A felsorolt okok arra mutatnak jó példát, hogy a pénzügyi teljesítményünket  az eszközeinkben rejlő potenciálhoz kell mérni, s nem a virtuális nulla ponthoz.

Fentieknek megfelelően én szkeptikus vagyok az olyan elképzelésekkel, mint például a korábbi cikkemben is bemutatott korai nyugdíj koncepcióval. Az addig ugyanis rendben, hogy valaki idejekorán eléri a pénzügyi függetlenséget. Azonban az ezt követő bevétel nélküli élet, s a ráutaltság a felhalmozott befektetések hozamára szerintem kockázatos. Nem csak azért, mert fiatalon nehéz megbecsülni a későbbi életkorok és élethelyzetek szükséges kiadásait, hanem mert az ilyen gondolkodás szerintem három további szempontból is felelőtlen.

Egyrészt, az ember így nem készül fel az olyan váratlan helyzetekre, mint az egészségügyi helyzetének váratlan romlása (s a gyógyulásra esetlegesen kiadott milliók).

Másrészt az is megkérdőjelezi előttem ezen emberek döntésének megfelelőségét, hogy épp a legtermékenyebb éveikben nem maximalizálják a bennük rejlő potenciált. Márpedig ezeket az éveket visszahozni nem lehet.

Harmadrészt pedig a gyermekeikre költhető pénzt is bekorlátozzák ezzel, ami további egyértelmű hátránya ennek a döntésnek.

Az integrált pénzügyi gondolkodásnak az a lényege, hogy szétszabdalt és túlbonyolított háztartási költségvetés helyett a hétköznapi ember is tisztában legyen az anyagi javainak összességével, s ezeket lehetőség szerint folyamatosan felülvizsgálva, mint egy jól összegondolt portfoliót gyarapítsa.

Egyszerű példán keresztül: ha a pénzünk lekötött betét helyett állami kötvényben került elhelyezésre, ez biztosan jól körbejárt döntés volt az elhelyezés pillanatában. Azonban ettől még a teljes futamidő során érdemes figyelnünk a piacokat, s a felhalmozott pénzeket ennek megfelelően kell elhelyezni. Csak így tudjuk ugyanis folyamatosan maximalizálni a hasznot és szükség esetén beavatkozni.

Ugyancsak ide tartozik, hogy függetlenül a gyűjtésünk jogcímétől, érdemes minden állami támogatással és kormányzati segítséggel élni, két okból is. Az egyik, hogy nem tudni ezen intézkedések élettartamát (ld. lakástakarékok állami támogatásának néhány nap alatti megszüntetése)

Másrészt, a befektetések jellemzően jól összevonhatók, s egymásba átjátszhatók. Kockázatmentes befektetésként ezekkel az állami ösztönzőkkel tudunk megfelelő hozamot realizálni. Persze a túlzott anyagiasság hibájába sem szabad esni, a pénzügyek lelki oldaláról itt írtam bővebben. A racionalitás nem jelenthet fösvénységet, ahogy a szemfülesség sem jelent állandó földhözragadtságot.


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This