A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a válság gyorsabban megjött, mint azt bárki gondolta volna. Ez az állítás még úgy is megállja a helyét, hogy nem volt az utóbbi években olyan, magára valamit is adó gazdasági szakíró, döntéshozó vagy befektető, aki ne prognosztizált volna válságot. Azonban eszközár-buboréktól, USA-Kína kereskedelmi háborútól vagy a globálisan lassuló járműipartól várta minden szakértő a krízist. Ezek mindegyike jól szakaszolható és belátható folyamat lett volna, ami kellő fiskális és monetáris eszközökkel szépen csillapítható. Kondratyev ciklusnak hívjuk azokat a 10-15 éves felíveléseket, melyek után törvényszerű a visszaesés, a lufik kipukkanása és az árak és értékek nagyobb közeledése a túlfűtött időszakokat követően.

A meglepetés

A vírus azonban seperc alatt szétzilálta a szupranacionális ellátórendszereket, évtizedes mélypontra lökte a fogyasztást, a fejlett régiók, így például az EU ipari termelését pedig 66%-os kihasználtságra csökkentette vissza (forrás: Eurostat) – bővebben ebben a cikkben már írtam erről egy hónapja, jó pár azóta megvalósult mérföldkövet előre jelezve.

A citrom

Bár a recesszió közgazdasági definíciója szerint 2 egymást követő negyedév lassulása, azaz a megelőző év azonos időszakához mért negatív eredmény szükséges, esetünkben olyan gyors a vírus miatti gazdasági csökkenés, hogy 4 hét korlátozó intézkedései és nemzetközi trendjei is bőven elegek ahhoz, hogy válságról beszéljünk.

Mindenki megszenvedi ennek hatásait, ki jobban, ki kevésbé. Napról napra kb. 4,000 magyar veszíti el a munkáját (forrás: KSH), a közösségi szolgáltatások gyakorlatilag takaréklángon üzemelnek (közlekedés, adminisztráció, jogszolgáltatás, stb.).

A leginkább érintett szektor a szolgáltatások szektora, ezen belül is a turizmushoz és rendezvényekhez kapcsolódó ágai. Persze a légitársaságok veszteségeihez kevés dolog fogható, de arányaiban hasonlóan szenvednek a vendéglátóhelyek, illetve az olyan mindennapi, de halasztható igényt kielégítő vállalkozások, mint a fodrászok és kozmetikusok. Háttérben már látszik, hogy felkészül a fesztiválipar, a sportesemények elmaradása miatt (is) kevesebb elektronikai eszköz és sör fog fogyni, ami bár elsőre viccesen hangzik, de önmagában az említetteknek egy százaléknál magasabb hatása van az ország GDP-jére.

Főleg kellemetlen a helyzet Magyarországon, ahol a vonzó kisvállalkozási adózás (KATA) miatt százezrek veszthetik el a megélhetésüket. Annál is inkább igaz ez, mivel a KATÁ-val megspórolható adóterhek miatt számtalan esetben bújtatott alkalmazotti jogviszonyról beszélhettünk, ami épp egy ilyen helyzetben számtalan hosszú távú hátránnyal jár az immár messzi múltba vesző, extra keresetben testet öltő előnyök mellett. Megsejtette ennek veszélyét a kormány is, s a tavaszi ülésszakban tárgyalni akarta a bújtatott alkalmazotti jogviszony felszámolására kitalált törvénycsomagot (mely a túl nagy arányban egy irányba számláló vállalkozóknak jelentett volna 40%-os különadót), de az élet ezzel a megdöbbentő sebességű krízissel közbeszólt.

A kérdés most minden pénzügyileg tudatos ember számára egyértelmű: a társadalmi tendenciákból hogy lehet a lehető legtöbbet a magunk javára fordítani, s ebből a jókora savanyú citromból ízletes limonádét készíteni? Alább néhány ötlet, a hatékonyság jegyében gondolatjelezett formában.

A limonádé

 • az eddig megszokott kínálati piac helyett sajnos hiánygazdaságra kell számítani. Érdemes előre tervezni az életünket, az élelmiszervásárlást ugyanúgy, mint bármi egyéb megvételét. Aki előbb eszmél előnyben van.
 • megváltozik a munkaerőpiac, sőt megváltozott. Az eddigi munkaerőhiány helyett munkaerőtöbblet keletkezett, hiány ott van, ami hagyományosan nem a vonzó ágazat (pl. mezőgazdaság)
 • ha alkalmazottak vagyunk és megvan a munkánk: szerintem semmiképp sem most van a váltás ideje. 2020 biztosan nem a munkavállalók éve lesz, de mindezt a próbaidő bizonytalanságával megspékelni nem tűnik érdemesnek
 • ha nincs munkánk: érdemes bejelentett alkalmazotti munkát találni, akkor is, ha vállalkozásban is dolgozunk. Növeli a biztonságot és ezzel több vasat tudunk a tűzben tartani.
 • érdemes a lehető legtöbb halasztható dolgon spórolni, a lecsökkent bevételek ellenére a kiadásaink alatt költeni, likvid pénzzel készülni az előttünk álló időszakra
 • ha albérletben lakunk, érdemes mielőbb újratárgyalni a lakbért. Ha van egy csöpp esze a főbérlőnek, akkor nem engedi el a bérlőjét, hiszen a távmunka miatt a magasra nőtt nagyvárosi albérletárak keresletet vesztettek, hasonló a helyzet a felfüggesztett egyetemi és főiskolai oktatás miatt. Nagy mennyiségű, eddig rövid távra kiadott lakás zúdult az albérletek kínálati oldalára, ráadásul ezek jellemzően jól felszerelt igényesen megjelenített, nemzetközi airbnb turistákra optimalizált lakások, melyek tulajdonosai felismerték az új helyzetet, s 3-6 hónapra – akár áron alul – is szívesen adnák ki pillanatnyilag csak veszteséget termelő lakásaikat.
 • ha befektetési céllal lakásunk van: éppen a fentiek miatt érdemes ha csak lehet megtartani a jelenlegi bérlőnket – főleg, ha rendesen fizetett eddig. A 2020-as év a bérlők éve lesz, 6-7 év kilátástalan és állandó áremelkedés után – ez már most biztosan látszik
 • a halasztható felújításokkal érdemes várni, vagy az árakból jelentősen alkudni. Az építőanyagok hiánya miatt egyébként is könnyen pórul járhatunk, de senki egzisztenciája nincs biztonságban ebben a rendkívül volatil helyzetben.
 • érdemes kihasználni a megnövekedett szabadidőt: remek alkalom az önfejlesztésre és a pihenésre, számtalan eddig fizetős online tartalom lett ingyenes az utóbbi időben
 • ugyancsak érdemes ismét újragondolni az idő és a pénz értékét, s ezek egymásba helyettesíthetőségét. Például ha eddig kertésszel dolgoztattunk, remek alkalom lehet egyszer nekünk elvégezni a munkát, ahogy más ’könnyű’ pénzmegtartási módokat is találhatunk a költségvetésünkben
 • befelé fordulás: ha máskor nem, most az élet lassításra késztet. Meg kell vizsgálunk, hogy a magánéletünkben és a karrierünkben hol szeretnénk tartani 1-3-5 év múlva, s úgy kell tervezni az újraindulás utáni időnket. Egyúttal rá kell ébrednünk, hogy hiába a piacgazdaság ódái a fogyasztás fontosságáról, s hiába a modern világ elfordulása az elemi tényektől, s így a halál tabuvá degradálása: az időnk bizony véges a Földön, s az itt gyűjtött tulajdonunkból semmit nem vihetünk tovább.
 • a válság esély: ha egyszerre van komoly likvid tőkénk és működő vállalkozásunk, megfontolhatjuk akár a konkurencia megvásárlását is. Magasabb (multinacionális) szinteken éppen ez történik, a piaci visszaesés mindig is a piacok újraelosztásának időszakát jelentik.
 • érdemes lehet többet foglalkozni a háztartási költségszerkezetünkkel, s költségvetést vezetni (Ezek alapjairól és azonnal hasznosítható sémákról bővebben is írtam e-könyv formájában)

Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This