A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Sokadik alkalommal hallom javaslatként a cikkek olvasóitól, s a személyes konzultációk résztvevőitől, hogy hasznos lenne bemutatnom egy tipikus konzultációs alkalmat. A visszajelzések szerint így ugyanis még jobban elképzelhető lenne, mire lehet számítani a személyes találkozón.

A kíváncsiság kielégítése mellett szeretnék a megszokottaknak megfelelően ebben a cikkben is megosztani néhány gondolatébresztő ötletet. Bár persze hasznos az általános bemutatás is, de én azért szeretem és választottam ezt a személyes konzultációs módszertanon alapuló lakossági műfajt, mert lelkesít, hogy milyen különböző témákig és megoldásokig lehet eljutni egy-egy beszélgetés alatt.

A konzultáció általános bemutatása

A találkozó másfél-két órája alatt mindig jut idő a következőkre:

 • Az ügyfél mesél magáról és pénzügyeiről (pénzkövetés módja, legnagyobb költségtételek, jelentősebb számlák és szolgáltatók, esetleges pénzügyi nehézségek, megtakarítási célok, a háztartás költségvetési állapota)
 • Felmérjük, hogy mi a konzultáció fő célja (megtakarítás elhelyezése / a hitelcsapdából való kilábalás / a hosszú távon fenntartható költségszerkezet beállítása, stb.)
 • Mindig megkérem az ügyfelet, hogy röviden beszéljen a pénzügyi prioritásairól és komfort zónájáról, illetve a terveiről: érdemes feltárni, hogy mik azok az életstílusbeli sajátosságok, amihez az adott ember ragaszkodik – a konzultáció nem hasznos, ha olyan témákat feszegetek, ami a komfortzónán kívül van (példa: napi étterembe járás ha fontos az ügyfélnek, akkor a megtakarítást természetesen nem az elhagyásának erőltetésével javaslom)
 • A hallottak alapján én elmondom a véleményem, hogy hol látok fejlesztési lehetőséget, s felkínálok több, kiemeltként kezelhető beszélgetési témát, amik megtárgyalása az élethelyzetből eredően haszonnal kecsegtet

Praktikus javaslatok, költségvetés egyensúlyba hozása, pénzügyek rendbetétele, pénzügyi céltartalék-képzés, költségek csökkentése, bevétel-növelési lehetőségek

 • Felmérjük van-e befektethető megtakarítás. Ha van ilyen terv, én a kockázatok transzparens elmagyarázásával bemutatok pénzügyi termékeket, melyeknek értékesítését én magam nem végzem (szándékosan, mert ezzel támasztom alá az elmondottak érdekfüggetlenségét),
 • Bemutatok elérhető adókedvezményeket és az ügyféligényeknek megfelelő, jó megtérülési rátájú eszközök Kérésre szívesen hozok személyes példákat, teszek ajánlást
 • Jellemzően prioritást állítunk fel a terveket illetően (ingatlan / autó / gyermekek / nyugdíj / nyaralás)
 • Bemutatom és táblázatos formában át is adom a költségek vezetésének egy általam preferált rendszerét
 • Megbeszéljük a vésztartalék-képzés jelentőségét, s a javasolt következő lépéseket
 • Összefoglalásként megvizsgáljuk a konzultáció során elért megtakarítások és igénybe vehető eszközök, ill. kedvezmények összegszerű nagyságát
 • Megkérdezem, az elhangzottak fényében elégedett-e az ügyfél, s ha igen, akkor kölcsönösen örülünk (szerencsére még nem volt elégedetlen ügyfél, de ettől még a nemleges válasz lehetősége természetesen mindenki előtt nyitva áll)

Egy konkrét személyes konzultáció dinamikája:

 • Egy olyan családnál jártam, ahol éppen most várják első gyermeküket
 • Alapvetően azért szerettek volna találkozni, mert a költségeiket akarták racionalizálni, s a pénzügyeiket egyensúlyba hozni.
 • A fentieket gyorsan és sikeresen letudtuk, elégedettek voltak az eredménnyel, s örültünk a lefaragható költségeknek
 • Megbeszéltük 2, eddig általuk igénybe nem vett pénzügyi termék előnyeit és hátrányait, s az azonnali megkötés mellett döntöttek – megtaláltuk a legjobb ár-érték arányút (amit nem nálam kötnek természetesen, épp az emlegetett hitelesség miatt.)
 • Jeleztem, hogy mindenképpen érdemes egy órát a bevételi oldalra is szánnunk
 • Ezen elcsodálkoztak, a bevételi oldal elemzésére nem számítottak
 • Egy gyakorlatilag kockázatmentes termékkel néhány hónapon belüli fél milliós tiszta bevétel lehetőségét mutattam be nekik- végigvettük az operatív teendőket, ők pedig vállalták az adminisztrációval járó (néhány hónap alatt) kumuláltan 8-10 órás munkát
 • Megbeszéltük a gyermek érkezésével kapcsolatos elérhető összes segélyt és bevételi lehetőséget, sőt az összes, a gyermek irataival kapcsolatos bürokratikus teendőt felvázoltam nekik és tételesen végigmentünk rajtuk. Előbbi és utóbbi is fontos, mert több bejelentés / igénylés határidejének elmulasztása jogvesztő
 • A konzultációba belefért a szülők (akik hamarosan már nagyszülők) nyugdíjmegtakarításaira is megoldási ötleteket találni

(Azóta az 520,000 Ft azóta megérkezett hozzájuk)


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt, illetve. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This