A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Bár nincs olyan gyakorlati, praktikus és azonnal használható haszna ennek az írásnak, mint például a gyermeked lakáshoz segítő javaslatomnak, a nyugdíjtakarékossági írásnak, vagy éppen a költségek vezetését segítő összefoglalónak, de már régóta szerettem volna írni egy kicsit a pénzügyek lelki oldaláról. Azt hiszem így a 15. bejegyzésnél ennek itt lehet az ideje. ?

Ha az ember pénzügyi blogot olvas, ritka, hogy a praktikus tanácsok és haszonmaximalizálási tippek mellett a lelki oldal előkerüljön. Meg is értem, valószínűleg sokkal nagyobb klikkszám érhető el konkrét javaslatokkal, elemzésekkel és gyakorlati tippekkel, mint az érzelmek húrjain játszó lelki oldal felderítésével.

A mindennapjaink része

Ugyanakkor a pénzügyek annyira átszövik a mindennapjainkat, hogy nem mentesülhetünk az érzelmi töltettől. Bármit vásárolni akarunk, pénzzel kell fizetnünk érte. Ha azt tervezgetjük, hogy kilépünk a napi mókuskerékből, s a pénz hajhászása helyett inkább élményeket igyekszünk szerezni, faramuci módon lehetőségeinket – ilyenkor ismét csak – az erre a célra elkülönített anyagi erőforrások határozzák meg.

Olyan, mintha nem tudnánk lerázni magunkról az anyagiak béklyóit: éppen amikor végre többé-kevésbé beletörődtünk helyzetünkbe, s nyugodt sóhajjal vesszük tudomásul, hogy „a világ már csak ilyen”, épp akkor kerülünk olyan élethelyzetbe (például rákérdez a gyermekünk), hogy kénytelenek vagyunk újra az alapoktól kezdve végiggondolni az egész rendszert. Ilyenkor ismét felerősödhet bennünk az anyagias világ megkérdőjelezése.

Nem csak az a nehéz a pénzügyekben, hogy sose szabadságolhatjuk magunkat igazán ettől a témától. Az is komoly átgondoltságot igényel, hogy úgy igyekezzünk pénzügyileg tudatos emberré válni, hogy közben ne váljunk túl anyagiassá, vagy más néven zsugorivá sem. A takarékosság és fösvénység között ugyanis bár koncepcionálisan hatalmas szakadék tátong, de a felületes szemlélőnek a napi rutinban formailag néha mégis egymáshoz közelinek tűnhetnek. Ezért nagyon fontos az önismeret a pénzügyekben (is): tisztában kell lennünk saját identitásunkkal, hogy honnan jövünk, hova tartunk, s főleg, hogy milyen emberek akarunk lenni. Ha nekem a saját magam megnyugtatására van szükségem, én mindig a lenti checklist-en szoktam végigmenni magamban.

Checklist

  • ugye inkább magammal szemben vagyok spórolós, s nem a szeretteim, vagy a vendégeim irányába? ugye a takarékosságom nem hangulatrontó a környezetemben élők számára?
  • ugye nem önmagában a pénzköltéssel, hanem az értelmetlen pocsékolással van bajom? ugye nem filléreskedem, s ugye hajlandó vagyok megfizetni a minőséget?
  • Ugye nem viszem túlzásba, s ugye nem veszek el a részletekben, hanem a valóban jelentős tételekre figyelek?
  • ugye figyelek az időm értékére, s nem esem a vélt vagy valós spórolás miatt aránytalanságba?
  • ugye tudok adakozni, s ezt gyakorlom is rendszeresen?

Illetve még egy témát szeretnék mindenképpen érinteni. Írtam már a helyettesítő termékekről szóló cikkemben is, hogy az önismeret kiemelt jelentőségű. Ismernünk kell életünk számunkra fontos területeit, s egyúttal a komfortzónánkat is, hogy tudjuk, melyek azok az áldozatok, amik meghozhatóak a pénzügyi tudatosság kedvéért, s melyek azok, amik idegenül hatnak, s kényelmetlenséget okoznak. Ez mindenkinél személyes és teljesen egyedi. Azt gondolom mindannyiunknak megvannak azok a rutinjai, amik reenergizálnak, relaxálnak, s amik miatt (is) önmagunk vagyunk. Nem szabad takarékossági okokból ezeket felszámolni, sokkal inkább kiélvezni és magunkévá kell tenni ezeket a „szeánszokat”. Ha mi a jó kávét, a kiemelkedő minőségű steaket, a nagy teljesítményű autót vagy a panorámás teraszt szeretjük, akkor (nyilván lehetőségeinken belül) engedjük meg magunknak!

A pénzügyi tudatosság inkább maraton, mint sprint

A pénzügyi tudatosság ugyanis egy tipikus hosszú távú versenyfutás: diszkomfortokkal nem lehet végigcsinálni, mert jobb esetben áldozati szerepbe erőltetve érezzük magunkat, rosszabb esetben pedig pénzügyi kiégéshez vezetnek, amik adott esetben teljesen eltéríthetnek a céljainktól. Jóval többet veszthetünk a tudatos életmódtól való elfordulással, mint amennyit ezen szokások leépítésével nyerhetünk.

Meggyőződésem, hogy ahogy ép testben egyszerűbb ép lélekkel élni, ugyanígy rendezett pénzügyek között is megnyugtatóbb vezetni az életünket, mert jelentősen csökkenthetők (legalább az anyagiakat illető) stresszek.


Ha ebben úgy érzed iránymutatásra van szükséged, netalántán kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This