A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Minden csatornán rengeteg kérdést kapok a hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban. Mivel a téma egészen az év utolsó napjáig aktuális, ezért egy lényegre törő rövid cikkben foglalom össze a legfontosabb tudnivalókat.

Rövid lényeg:

 • 2020. március 19. és december 31. között a magánszemély adósoknak nem kell megfizetniük a törlesztőrészleteiket (és a vállalkozásoknak sem, de arról külön részletszabályozás rendelkezik).
 • Az összegyűlt meg nem fizetett kamatokat az adósok 2021. január 1-től fogják egyenlő részletekben megfizetni, azonban törlesztőrészlet nem változhat a moratórium előtti összeghez képest, így a futamidő fog növekedni.
 • Kérni nem kell, csak arról kell jelezni, ha nem kívánunk élni vele.

Fontos részletek:

 • 2020. december 31-ig bármikor igényelhető
 • Ha valaki jelezte, hogy nem kíván élni vele, az is bármikor változtathat ezen hozzáállásán 2020. december 31-ig.

Javasolt nem kérni a moratóriumot, ha

 • nem okoz gondot a törlesztőrészlet
 • nem szeretnénk hosszabb futamidejű hiteltörlesztést
 • nem akarjuk a felhalmozódó kamatokat utólag megfizetni a bankunknak
 • babaváró hitelünk van, s az 5 éven belül vállalt gyermek megszületik (ugyanis mivel ez esetben kamatmentes a babaváró, így extra kamatfizetési kötelezettség nem keletkezik). Annál is inkább érdemes élni a halasztott fizetés lehetőségével, hogy az idő múlásával a pénz veszít az értékéből (inflálódik), így nagyobb értéke van most megspórolni, mint később kifizetni.

Hasznos információ, s babaváró hitelhez tartozik, hogy nem kell kezességvállalási díjat sem fizetni ez idő alatt, ahogy az a részletszabályokból kiderült.

Javasolt kérni a moratóriumot, ha

 • nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket: ily módon nem kerülünk fel a negatív adóslistára (KHR), amivel egész hátralévő életünkre kellemetlen helyzetbe hoznánk magunkat
 • nem akarjuk fizetni részleteket: a be nem fizetett törlesztők miatt felszabaduló pénzünket jobban tudjuk befektetni annál, mint amit a halmozódó kamatok jelentenek
 • attól félünk, hogy a kormány ezt a lehetőséget később elveszi (személyes véleményem, hogy ennek kicsi az esélye)

A google-be a „hitelmoratórium kalkulátor” szavakat beütve azonnal a saját hitelünkre optimalizálhatjuk a fentieket, s a konkrét számokkal szembesülhetünk.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This