A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Pénzügyeink alapvetően egy meglehetően egyszerű képlet szerint értelmezhetőek. Ezek szerint mindenkinek vannak bevételei és kiadásai, a pozitív mérleg pedig úgy érhető el, ha előbbiek meghaladják az utóbbiakat.

Így tehát mindazok, akik azt gondolják, hogy a pénzügyi boldogulás titka pusztán a spórolásban rejlik, csupán a pénzügyi egyensúlyuk képletének felét vették számításba. Természetesen ennek is komoly jelentősége van, s nagyon könnyen több százezres kiadáscsökkentés is elérhető éves szinten, ahogy azt az előző cikkben is bemutattam példákon és tippeken keresztül. Azonban a bevételek növelése hasonlóan fontos, ha nem még fontosabb terület. A bevételek növelésére több lehetősége is nyílik egy hétköznapi embernek is.

Merj fizetésemelést kérni

Alkalmazottként a legkézenfekvőbb módja a bevételek növelésének, ha fizetésemelést kérünk. Kiváltképpen jelen munkaerőpiaci környezetben van létjogosultsága a béralkuknak: a munkaerőhiány erősen érezteti a hatását, így érdemes a bér kérdését újratárgyalni.

Érdemes kiegészítő bevételek után nézni

Remek mód a bevételek növelésére, sőt, átvezethet az alkalmazotti létből a vállalkozói életforma felé. Igazi haszna, hogy utóbbit minden kockázat nélkül tudja segíteni. A lehetőségek tárháza az internetnek (is) köszönhetően végtelen: kézügyes termékeid értékesítése (számtalan erre szakosodott honlapon keresztül), a munkaerőd és szaktudásod eladása (akár szabadúszóként), vagy bármilyen vállalkozás-ötelted kipróbálása remek terep lehet.

Erre immár a jogszabályi és adókörnyezet is könnyen kifehéríthető lehetőséget nyújt, katás vállalkozóként mindössze havi 25 ezer forint adóért cserébe lehet éves szinten max. 12 millió forint bevételed. Sőt, csak akkor kell adóznod, amikor a vállalkozás aktív: e szerint a nem számlázós hónapokban az adód is 0 forint, ha szünetelteted vállalkozói tevékenységed.

Az USA-ban egy új felmérés szerint a lakosság negyede üzemeltet másodállás jellegű vállalkozást. Pusztán 60% pénzügyi rászorultság miatt, 16% viszont életmód-váltás, 9% kedvtelés, 7% pedig unaloműzés miatt vágott bele. (forrás: newsroom.com)

Vállalkozz

A személyes tanácsom, hogy első körben teszteld az ötleted alkalmazottként munka mellet, s csak utána hagyj ott csapot-papot. A vállalkozáshoz szükség van alapokra, ezek talán alábbiakban foglalhatóak össze a legrövidebben: tőke, eredeti ötlet, merészség, valamiféle szaktudás és kapcsolatok, azaz potenciális partnerek kellenek. Ezen túl azonban szerencse is kell, ezt sokszor külső tényezők határozzák meg (pl. a piaci környezet, a gazdaság állapota, vagy az időzítés).

Felesleges holmik eladása

Bár a fenti módszerek szándékosan kiszámítható és rendszeres bevételszerzés bemutatására törekedtek, de nem állhatom meg, hogy a felesleges holmik eladását ne említsem lehetőségként. A fogyasztói társadalom jellegzetességei miatt manapság egy hétköznapi ember is rengeteg szükségtelen, de jó állapotú és minőségű tárgyat tárol, ami másoknak értékes lehet.

Mivel az apróhirdetés piac ingyenes, néhány nagy szereplő pedig lefedi a 90%-át a piaci elérésnek (jófogás, vatera, facebook marketplace), így kis befektetéssel is gyorsan lehet komoly bevételre szert tenni.

A meggazdagodáshoz ezek jó módszerek, de érdemes lehet a témában a következő cikkemet is elolvasni.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This