A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Az előző cikkben napjaink magyarországi trendjeit igyekeztem bemutatni, amik a befektetési és életvezetési döntéseinkre mindenképpen hatással vannak. Ha még nem olvastad, érdemes ezzel kezdeni, a cikket itt találod.

A közeljövő várható trendjei:

1. Építőipari és ingatlanpiaci növekedés

Az imént bemutatott jelen tendenciák nyártól újabb lökést kapnak a miniszterelnök által bejelentett, majd az EMMI által részleteiben bemutatott családvédelmi akcióterv következtében. Aki esetleg nem ismeri a programot, korábbi cikkemben minden szükséges információt elolvashat. Várhatóan ez újabb lendületet ad az új lakások és házak épülésének.

Az emberekre zúduló ingyen pénznek nyilvánvalóan áremelő hatása lesz az ingatlanpiacra. Kifejezetten igaz ez a 40 év alatti házasok szabad felhasználású és kamatmentes 10 milliós hitele miatt, amit gyakorlatilag az ország fele felvehet.

2. Budapest és a munkahelyek jelentősége tovább fokozódik

Természetes folyamat, hogy az emberek oda költöznek, ahol munkahelyet találnak. A befektetési lakásvásárlás is ezt a mintázatot követi le. Ennek megfelelően a fővárosi és a maroknyi egyéb magyar nagy- illetve iparvárosi centrum ingatlanpiaca további jelentős bővülésre és árdrágulásra számíthat.

Idő közben bejelentésre került a “falusi CSOK”, ami (többek közt) a 3 gyerek után járó 10 milliós vissza nem térítendő támogatást az új építésen túl a használt ingatlanokra is kiterjeszti (azon falvakban, melyek 5000 fő alattiak és a népességfogyás az országos átlag feletti ütemű volt az utóbbi 10 évben). Én a magam részéről ettől csodát nem várok, az ingatlanpiac mindig is ott volt élénk, ahol az emberek munkát találtak (s például nem ott, ahol ingyen telket adtak a letelepülőknek).

3. Munkabérből elért megtakarítás jelentősége csökken

A kormányzat által nyújtott, gyerekek (illetve azok puszta ígérete) után járó támogatások széles skálájának hatása, hogy a hétköznapi emberek saját megtakarításainak jelentősége gyakorlatilag eltűnik.

Személy szerint is kíváncsian várom annak a ténynek a társadalmi hatását, hogy a harmadik gyermek születése önmagában tízmillió(k)hoz segít családokat.

Ennek nyilvánvaló következménye, hogy az emberek nem fogják összehasonlíthatónak érezni az elérhető hatalmas állami támogatásokat a nagy nehezen összekapart pár milliós megtakarításukkal. Érdekes kérdés, hogy bár kutatások szerint egy gyermek felnevelési költsége (jelen árszínvonalon számolva) ma Magyarországon valahol 15-20 millió forint között van (forrás: Generali felmérés), az “ingyenpénznek” milyen túlköltekezési hatásai lesznek.

4. Ingatlanpiaci árdrágulás

Ha a CSOK 2015-ös bevezetésének fent taglalt hatásához lesz hasonló a jelen intézkedéscsomag, akkor ezek az összegek villámgyorsan beépülnek az árakba és előáll az “aki kimarad lemarad” helyzet.

Az árfelhajtó hatás nem kérdéses, csak a mértékét nehéz megbecsülni az ingatlanpiacon. Nem csak az 1-es pontban bemutatott új ingatlanok körében, hanem a használt lakások és házak piacán is várható további áremelkedés, ugyanis a házasok hitelénél nem feltétel az új építésű lakás, sőt a lakásvásárlás sem, a hitel ugyanis teljesen szabad felhasználású.

Ugyanakkor hiába teljesen szabad a hitel felhasználása, az emberek várhatóan mégis lakásra, illetve házra fogják költeni. Magyarországon a saját tulajdonú lakás kulturálisan belénk ivódott igény. Míg Európában az átlagos ingatlantulajdonlás mindössze 60 százalék körül van (60,3%, forrás: Eurostat), Magyarországon ez az arány megközelíti a 90 százalékot (88,7%, forrás: KSH). A magyarok körében identitásképző elem a saját otthon, az emberek a felnőttséggel és az önálló élettel azonosítják a saját lakás megszerzését-ahogy azt ebben a cikkben is kifejtettem.

5. Infláció növekedése

Az infláció már 2017-ben is növekedő pályára állt, 2018-ban már 2,8%-os volt a pénzromlás, a következő években pedig további markáns növekedés lesz várható, a világgazdaság trendjei ugyanis már nem az alacsony inflációt segítik:

A napjaink trendjeiről szóló cikkemben bemutattam a 2010-es évek alacsony inflációját. Ki kell azonban emelni, hogy azok az inflációs értékek egy kivételes világgazdasági helyzetben következtek be, ahol az olaj (s így az üzemanyagok) ára csökkent. A másik hasonlóan jelentős fogyasztói kosár tényező a kormányzati rezsicsökkentés volt, ami szintén a megszokottnál mélyebben tartotta az árakat.

Fenti okokból lehetséges az, hogy a hétköznapi emberek nem éppen nulla körüli inflációt éreztek az utóbbi években sem: drágultak a lakás, albérlet és gépjármű árak, de a napi fogyasztási cikkek, kifejezetten az egészséges ételek (például a zöldség és gyümölcs) árai. Ugyanakkor a szállítmányozás és közlekedés miatt az üzemanyagár, a háztartási szemlélet miatt pedig a rezsi olyan jelentős részt képvisel a vizsgált fogyasztói kosárban, hogy gyakorlatilag megfordította az inflációs értéket.

6. EU-s pénzek csökkenő gazdaságélénkítő hatása

Az országba áramló EU-s pénzek üteme csökken, s ezek felhasználása minden szakértő várakozása szerint lassul 2020-tól. E hatás miatt a magyar GDP-növekedési üteme 4% feletti szintről 2% közelébe, azaz intenzíven lassulhat.

Akit bővebben érdekel az EU-s pénzek jelenlegi és 2020-tól várt makrogazdasági hatása, annak a következő portfolio cikkből (is) érdemes lehet tájékozódnia.

7. Gazdasági visszaesés (válság) és buborék(ok) kipukkadása

Rendkívül érdekes középtávú kérdés, hogy fenti tendenciákra hogyan fog hatni az elemzők által 1-3 éven belüli időtávon várt gazdasági világválság. Nagy valószínűséggel  az együttes bekövetkezés rövid távon rá fog erősíteni a fenti hatásokra.

A társadalom mindig fél ezektől a visszaesési időszakoktól, ami teljesen jogos, minthogy hatásai meglehetősen kellemetlenek (csőd, munkahelyvesztés, gazdasági csökkenés, stb.). Ugyanakkor éppen az ilyen válságok teszik helyre a fellendülés idején létrejött átláthatatlanságot, pukkasztják ki a lufikat és rostálják ki a valóban életképes vállalkozásokat.

Következtetések:

A történelemből (főleg annak ismétlődni látszó fajtájából) tanulni kész és pénzügyileg tudatos ember a fent leírt objektív tényekből megpróbálhat saját döntéseire vonatkozó következtetéseket levonni. Ezt szeretném alábbiakban segíteni néhány személyes meglátással.

1. Hitelt érdemes a jelen kamatkörnyezetben felvenni

Mivel a jegybanki alapkamat a pénzügyi és hitelrendszer alapja, így érdemes kihasználni (és majdhogynem hiba nem kihasználni) az alacsony, 0,9%-os alapkamatot nyújtotta alacsony kamatozású hiteltermékeket.

A személyes javaslatom a minél hosszabb időtávon fixált kamatozású szerződés, mely a hosszú távú, kamatemelkedésből fakadó kockázatokat semlegesítheti.

2. Befektetési lakásvásárlás stabil munkaerőpiacú városokban javasolt

Ha ingatlanvásárlásban gondolkodunk, feltétlenül érdemes a megbízható ingatlanpiacú városok felé fordulni. Sajnos Magyarországon csak maroknyi város van, melyek elmondhatják magukról, hogy kellően stabil munkáltatói szempontból.

A hazai ipar fejletlenségéből, s a nagyvállalatok dominanciájából adódik, hogy egy-egy munkáltató is kiemelt jelentőségű: fel tud emelni egész régiókat puszta megjelenésével és stabil működésével.

A rendszerváltást követő autóipari beruházások (Suzuki, Audi, Mercedes), a közelmúlt bejelentése (BMW), s a hagyományos ipari központok alapvetően határozzák meg  a magyar városok munkakínálatát. Ez a legfőbb szempont, amit befektetési lakásvásárlásnál érdemes szem előtt tartani.

3. Érdemes valamilyen formában részt kérni az ingyenpénzből

Az állami családtámogatási intézkedések hatására hatalmas mennyiségű ingyenpénz áramlik a családalapítást tervezők felé (minthogy a házasok szabad felhasználású és kamatmentes hitelét a 40 év alatti, 5 éven belülre gyermeket ígérő házasok bátran  felvehetik, nem beszélve az egyéb támogatások tízmillióiról).

A CSOK tapasztalataiból ítélve nagy biztonsággal mondhatjuk, hogy fentiekre a piaci reakció további áremelkedést valószínűsít. Ez pedig előidézi az “aki kimarad, lemarad” helyzetet: az állami ingyenpénzből nem részesülők gyorsan partvonalon kívül találják magukat. Ezen hatás miatt várható, hogy a családvédelmi programnak valóban lesz demográfiai hatása.

4. Felújítások halasztása a lassuló építőiparig

Az állami intézkedések hatására tovább pörgő ingatlanpiac elsődleges fókuszai továbbra is az új építések lesznek, mivel a profitabilitás ebben a szegmensben a legnagyobb.

Mindazoknak, akik kisebb felújítást terveznek, a legjobb tanács a projekt halasztása lehet. Azok ugyanis, akik a munkaerő és főleg szakemberhiányos építőiparban most próbálnak kisebb munkákra kivitelezőt találni, valószínűleg magasabb árakra, alacsonyabb minőségre, s összességében több idegeskedésre számíthatnak.


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This