A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Orbán Viktor miniszterelnök széleskörű családvédelmi akciótervet jelentett be, melynek részleteit Novák Katalin Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkár a rövid időn belül ismertette.

A 7 pontból álló akcióterv:

1.) Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 41 év alatti nő 10 millió összegű kedvezményes kölcsönben részesül. Azoknak jár a támogatás, akik belépnek a programba 2019. július 1. és 2022. június 30. között. A gyermeknek az igényléstől számított 5 éven belül kell megszületnie.

2.) Bővitik a csok kedvezményes hitelét. Használt lakásra is járni fog a 10 milliós hitelösszeg lehetősége, s eltörlik az eddig nagyon alacsony 35 millió forintos értékhatárt.

3.) A második gyermek születésekor 1, a harmadiknál 4 millió forintot, minden további gyereknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzálog-hiteléből. Csak azok a gyermekek számítanak, akik 2019. július 1. után születnek meg.

4.) Azok az asszonyok, akik legalább négy gyereket szültek, életük végégig mentesülnek az szja fizetése alól. Az így bérszámfejtett fizetés 2020. január elsejétől jár a 4 gyermekes dolgozó anyáknak.

5.) Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját. 2 és fél millió vissza nem térítendő támogatást ad a kormány, maximum a vételár 50%-ának értékében. 48 típus közül lehet választani, mindegyik legalább 7 személyes személyautó ide tartozik.

6.) Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. 21 ezer új férőhelyet ígér 3 év alatt. 2022-ben minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét. Részleteiben: 10 ezer férőhely 2019-ben, 5 ezer 2020-ban és 6 ezer 2021-ben.

7.) Bevezetik a nagyszülői gyed lehetőségét, ez 2020. január elsején lép életbe

A részletek fentiek kapcsán ismertek, bármely hírportálon hosszadalmas elemzéseket olvashatunk az igénybe vevők köréről, s a fenti pontok potenciális hatásairól a társadalomra és gazdaságra.

Termékenységi ráta

A demográfiai akciótervet nyilvánvalóan az indokolta, hogy Magyarországon európai szinten is kiugróan alacsony a termékenységi ráta (a mutató jelentése, hogy egy anyára hány utód szülése jut (a definíció és a lenti számsor forrása: KSH).

A 2017-as adatok szerint ez a szám Magyarországon mindössze 1,5. Az  úgynevezett fenntartó szaporulathoz a 2,3 körüli érték szükséges.

A XXI. Században (és valószínűleg az egész ezer éves magyar történelemben, a hódoltság legdurvább éveinek kivételével) Magyarországon ez a mutatószám a legalacsonyabb 2011-ben volt (1,23), 2010 óta pedig a legjobb a 2017-es érték (2018-as adat még nem elérhető).

Hiába a javuló tendencia, jóval alacsonyabb ez a mutató például Franciaország (1,96), Németország (1,5), Egyesült Királyság (1,8), Belgium (1,7), Svédország (1,85) vagy Hollandia (1,76) értékeivel (forrás: Eurostat). Arról nem beszélve, hogy a fejlődő világ milyen számokat produkál (a Földön a mai napon 7,7 milliárdnál is többen vagyunk, Afrika népességének duplázódását várják 2050-re). Ez utóbbi adatok inkább stratégiai szempontból lényegesek, de az európai fejlett országokkal való összehasonlítás szerintem nagyon is releváns és érdekes.

A demográfiai nemzetféltés tehát jogos és időszerű, ebben vita nincs.

Mindazonáltal az eszközök kidolgozatlansága meglehetősen meglepő.

Röviden és pontokba szedve a következő hozzáfűzéseket tenném a pénzügyi tudatosság jegyében, néhány órával a részletek bemutatását követően:

  • A bejelentés hasonlít a CSOK bemutatásához. A részletek kidolgozása utána hónapokat vett még igénybe, s alapvető módosítást eszközöltek kétszer is a hatálybalépés után is. Érdemes óvatosnak lenni és kivárni
  • Fentiek okán- mint az utóbbi években megfigyelhettük- a pénzt felszippantó piac majdnem biztosan a magyar nagyvárosok ingatlanpiaca lesz, ezzel felgyorsítva az urbanizációt, a vidék elnéptelenedését és a Budapest-központú Magyarországot (a korrektséghez hozzá tartozik, hogy a kormány a „vidéki CSOK” elnevezésű program bemutatását néhány hét mulvára ígérte)

Az előző pontban ismertetett hatásnak és a CSOK hitel használt lakásokra való kiterjesztésének (és gyerekvállalással arányos tőketartozás-csökkentés ígéretének) okán még brutálisabb árdrágulásra lehet számítani, mint az előző (eddig csúcsnak tekintett) években. Ez halmozottan igaz lesz, mivel mint kiderült, a 2. pont a CSOK hitel használt lakásokra is kiterjeszti, s eltörli a felső (eddig 35 milliós) értékhatárt. A szakértők az ingatlanárak 50%-os emelkedését sem zárják ki. 

  • A bejelentett családtámogatási intézkedéscsomag jelen formájában bőven ad mozgásteret a trükközésre, a családalapítástól független, befektetési célú pénzfelvételre, s annak megforgatására. Sajnos ez nem a primer célokat szolgálja.

Számolgassunk még egyet:

Jó példa, hogy ha valaki felveszi a szabad felhasználású 10 millió Forintot, s azonnal befekteti állampapírba (a mindenkori infláció felett 1,7%-ot fizető kamatra), akkor 4,5% kamattal számolva évi 450 ezer Forint hozammal számolhat. Gyakorlatilag a belengetett 20 éves futamidő alatt 8,992,000 Ft extra hozamot jelent. Ha pedig születnek gyerekek, s további milliókat engednek el a tőkerészből, ez a nettó hozam meg is duplázható (3 gyermeknél). 

Ha valaki a pénzt ad absurdum babkötvénybe fekteti, akkor a jelenlegi feltételek szerint 20 millió Forintot fialhat a pénz.

  • Amellett, hogy a demográfia valóban kifejezetten “forró” téma, a fenti pontok sok szempontból nem tűnnek átgondoltnak. Mindazonáltal kritikus körökben is elismerik, hogy a bölcsődei helyek növelése, a nagyszülőként is igénybe vehető GYED, s a támogatások körébe legalább részben bevont 2 gyermekes családok jó irányvonalnak tekinthetők Mindazonáltal érthetetlen, hogy a júliusi határidő mi alapján került megállapításra: logikus lett volna a bejelentés után megfoganó gyermekekre, ahogy teljes 2019-re vagy 2020 év elejétől megadni. Némi leegyszerűsítéssel, de tényszerűen azt mondhatjuk, hogy a júniusi gyermek az államnak értéktelen, a júliusban születő viszont már értékes.
  • Az internet tele van olyan cikkekkel, melyek szerint a 3 gyermek családok számára egy bizonyos (legolcsóbb márkájú) 7 üléses autómodell féláron lesz megvásárolható az intézkedés következtében. Ez továbbra is megállja a helyét, a bizonyos modellnek a felextrázott változatával kihasználható az állami kedvezmény. Szakértők szerint ezen modell és a többi 47, amire felhasználható az állami támogatás, várhatóan (az 5 évvel ezelőtti CSOK hatásához hasonlóan, ahol az ingatlankivitelezés ára növekedett rövid távon jelentősen) hamarosan szintén meg fog drágulni.
  • Külön vicces, hogy a támogatott autók csak a 7 üléses járgányok lesznek, míg az egyszerű matematika szerint a 2 felnőtt és 3 gyermek 5 fős létszámot és így 5 személyes autót szükségeltetne.

Összességében: Fenti anomáliák miatt (is) a bejelentés nagyon átgondolatlan, kezdeti fázisban lévő ötletelésnek tűnik. Vitathatatlanul vannak ugyanakkor előnyei.

Táblázatos szemléltetésben segített a portfolio.hu:

F676679C-F5F8-422B-A21F-C90025146502.jpeg

Azt hiszem a némileg szarkasztikus képválasztás talán ezért is megfelelő ennek az csomagnak az illusztrálására.

Érdemes figyelni a részleteket, mert a személyes konzultációkon és a cikkeim jövőbeli témáiban is biztosan gyakran fel fognak tűnni! 


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This