A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Komoly vihart kavart a hazai (kvázi) kockázatmentesnek minősülő befektetések piacán, amikor tavaly ősszel – szó szerint egyik napról a másikra – a kormány megszüntette a lakástakarékpénztárak állami támogatását. A fennállás 2 évtizede alatt több, mint 2 millió szerződést kötöttek az ügyfelek (csak tavaly 400 ezret), s összesen 2040 milliárd forint került az ügyfelekhez (a teljes megmozgatott összeg Magyarország 1 éves bruttó hazai termékének 5%-a).  A siker töretlen volt, de 2018. szeptemberében teljes egészében elvételre került az állami 30%-os támogatás.

Meglepő volt a gyors intézkedés, s egyúttal érthetetlen is az állami támogatás azonnali és teljes levágása. Lenullázni a támogatást 30%-ról radikális lépés volt, ráadásul nem lépésről lépésre történt. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy egész Európában Magyarországon volt a legnagyobb ezen támogatás mértéke, több országban a 10%-ot sem érte el ez az állami hozzájárulás. Mindazonáltal a szerződések kombinálhatósága, az egyenes ági rokonok közötti halmozhatóság és a komoly támogatás miatt nem véletlenül volt a lakástakarék a rendszerváltás utáni legkedveltebb termék.

(Személyes megjegyzés: én azért is kedveltem, mert a pénzügyi nevelésben is kiemelkedően fontos termék volt. Családok millióit tanította meg takarékoskodni hosszú távú célért és remekül edukálta az embereket, miközben sikere és kiszámíthatósága a hosszú fennállása miatt a stabil magyar szabályozási környezetet is jelentette. Sajnos a gyors kivezetéssel ezen üzeneteknek vége, de ez már egy másik történet)

Az állami támogatás elvételekor sokan féltették a három lakástakarékpénztárat forgalmazó pénzintézetet (OTP, Fundamenta és Erste, melyek közül a Fundamenta a legnagyobb), hogy ezzel a szabályozásváltozással a lakástakarékok divíziója rövid úton csődbe fog menni.

A lakástakarékpénztárak ugyanis 3 fő forrásból szerzik és szerezték bevételüket: a legnagyobb profitot a kölcsönkihelyezés hozta, szintén jelentős volt az ügyfelek által befizetett előtakarékossági összegek befektetése, a legkisebb bevételt pedig a havi számlavezetési díj beszedése (szerződésenként 150 Ft) generálta.

Az állami támogatás elvételével a körforgásba belépő új pénz (ami a hitelkihelyezést segítette az utóbbi 2 évtizedben) mértéke várhatóan vészesen megcsappan. Ennek oka, hogy jóval kevesebben fizetnek be, mivel a támogatás nélküli konstrukció immár kevésbé kedvezőEzért (is) kellett mindenképpen kijönni új termékkel az iparág résztvevőinek, amit az ezen a piacon toronymagasan piacvezető Fundamenta meg is tett néhány hónapja. Alább ezt az új pénzügyi terméket mutatom be röviden:

Előnyei:

  • A konstrukció legnagyobb előnye, hogy a befizetési időszakban 5% kamatbónuszt ígér
  • a termék fizetése jogosulttá tesz hitel felvételére, ha kiszámoljuk a teljes hiteldíj mutatót (THM) 3,5-5% közötti értékre jön ki módozattól függően

Hátrányok:

  • Az ajánlat csak a végig fizetett szerződésekre vonatkozik, s utólagos kamatjóváírás módszertanú
  • a korábbi 4 éves futamidőt megnövelték 6 illetve 9,5 évre
  • További hátrány, hogy a nyitási díj megmaradt, így a teljes termékre vetített nettó kamat (tehát a hozam) kb. 3,2%
  • Továbbra sem lehet személyre szabott összegeket igényelni, a befizetési idő, a felvehető pénzösszeg és a törlesztési idő is fixált és nem változtatható

Eddig az objektív tények.

Ami a személyes véleményemet illeti: ez a pénzügyi termék nem közelíti a múltbeli ajánlatot (ezt ugye állami támogatás híján elvárni sem lehetett), de a jelen gazdasági környezetben sem számít kiemelkedő ajánlatnak.

Ha csak a befizetési időszakot vizsgáljuk: szintén kockázatmentesnek számító, éves kamatozású állampapírral jobban járhatunk (ezek ugyanis infláció felett 1,4-1,7%-ot fizetnek, ami hozzáadva a 2,8% inflációhoz már 4,5%, szemben a Fundamenta 3,2%-ával), sőt, így a pénzünk lakáscélú elköltésére sem vagyunk kötelezve.

Ha hitelt is tervezünk felvenni: összetettebbé, s némileg vonzóbbá teszi a konstrukciót az általuk kedvezményesnek nevezett hitelfelvétel lehetősége. Ugyanakkor ez kétségtelenül kockázatos, ugyanis a termék abban az esetben érné meg, ha a (ahogy arra sok elemző számít) a jelenlegi 0,9%-os jegybanki alapkamat elszabadulna, s jelentősen emelkedne. Az alapkamatnak azonban éppen ideális időpontban (a befizetési időszak végén vagy legkésőbb a törlesztési időszak elején) kellene növekednie, ellenkező esetben ugye már a befizetési időszakban is jobb alternatívát kínálna a piac, ami tovább csökkentené e termék vonzerejét.

Ez így azonban színtiszta szerencsejáték. A jegybanki alapkamat változásának megtippelésébe sok nagynevű elemző is belebukott az utóbbi közel egy évtizedben, laikusként kockázatosabb erre játszani, mint tőzsdézni.

Tanulság azoknak, akik még az állami támogatású időszakban (akár utolsó pillanatban) kötöttek lakástakarékot

1. Ütemezéshez kapcsolódó következmény:

Az új terméket nem érzem jó ajánlatnak, a számok nem mellette szólnak. Ez a tény pedig hathat és hatni is fog a „régi” módozatra is: Mivel a lakástakarékpénztár logikája az, hogy a mindenkori befizetések finanszírozzák a hitelkihelyezést, a fentiekben bemutatott gyenge termék miatt azt javaslom, hogy a biztonságra törekvő játékosok mielőbb igényeljék meg hitelüket (ha ezt tervezik), ugyanis számomra nem világos, hogy a sor végén maradók hogyan fognak pénzhez jutni, ha elapadnak a befizetések (a lakástakarék a befizetési időszak után nem kötelezhető kedvezményes hitelre, egy szerződés (módozattól függő) 1-2,3 millió forintjából pedig nem sokan fognak tudni lakást venni, még több szerződés összevonásával sem).

(A napokban az OTP is kijött új ajánlatával. Sajnos azonban ez sem jobb a fentiekben bemutatott konstrukciónál. Alapvetően olyanoknak készült ez is, akik nem tudnak vagy nem akarnak számolni. Egyszeri 10% kamatbónuszt ígérnek a 10 éves konstrukcióban, mellyel az éves szintű hozam (a feltételek teljesítése esetén) 1,38% lehet. Az oldal olvasóinak nem kell bemutatni, hogy ez mennyire rossz ajánlat, nem véletlen, hogy a legkedveltebb kockázatmentes pénzügyi termékek közé gyenge hozama és kötött felhasználása miatt be sem került.)

2. Ügynöki rábeszéléshez kapcsolódó következmény:

A több ezer lakástakarékos ügynök részben új kihívás után néz, részben pedig kitart eddigi munkája mellett. Ez utóbbiak nyilván a gyenge ajánlat miatt új ügyfeleket nemigen fognak tudni megszólítani. Akikre teljes egészében támaszkodniuk kell, azok a meglévő ügyfelek.

Nekik azzal fognak érvelni, hogy a meglévő szerződés mellé (ami állami támogatással növelt értéke miatt valóban jó pénzügyi termék) egyszerűbb ilyen terméket kötni az ügyfélnek.

Véleményem szerint ez azért nem igaz, mert bár némi adminisztrációtól valóban megkímélhetjük magunkat (hitelképesség bírálat, stb.), de léteznek jobb termékek a piacon mind megtakarításra, mind hitelre. Azokhoz pedig nem kell ilyen kötöttségeket bevállalni, mint az újonnan kötött lakástakarék szerződésekhez. A törlesztőrészlet és fedezet tekintetében a mutatószámokról már írtam, bizonyos arány fölé úgysem mehetnek az ügyfelek, ahogy az itt olvasható.


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This