A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Pénzügyi kilátásainkat nem csak a kiadások csökkentésével, hanem bevételeink növelésével is jelentősen javíthatjuk. Míg előbbi meglehetősen limitált, addig utóbbiban gyakorlatilag végtelen a lehetőség, erről alábbi cikkben is írtam.

Az anyukák vállalkozásindítása remek lehetőség és gyakran szóba jövő opció a bevételek növelésére. Kifejezetten így van ez, amikor gyermekvállalás miatt változik az élethelyzet. Az utód érkezése sok alkalmazkodást kíván, ez a kezdeti időkben kizárja, a későbbiekben pedig nehezíti az alkalmazotti munkaviszonyt. Miután letelnek az összeszokás hetei, s sikerrel átrágjuk magunkat a gyermekkel kapcsolatos adminisztrációban a magyar bürokrácia legmélyebb bugyrain (ebben is segítséget nyújthat a konzultáció, mivel friss élményeim vannak a témában), felmerülhet az anyákban a vállalkozás gondolata, ha ki szeretnék egészíteni a családi bevételeket.

Az anyukák kézműves termékek készítésétől szezonális vendéglátóhely üzemeltetésen át bármilyen kreatív ötletüket megvalósíthatják a szülést követő rugalmasabb időszakban. Én a magam részéről olyannyira támogatom ezt, hogy ebben a külön írásban szerettem volna számba venni az ezzel járó előnyöket:

 • értékteremtő tevékenységet folytathatnak, ahol kiélhetik a kreativitásukat
 • visszatalálhatnak korábban elfelejtett hobbijukhoz
 • sokkal rugalmasabb formában kapcsolódhatnak vissza a munka világába
 • akár “próbaidőként” is felfogható ez egy hosszabb távú tervezéshez
 • flexibilis munkaórák, több együtt töltött idő lehetősége a gyermekkel
 • biztos bevétel mellett a kísérletezés szabadságát kínálja ez az időszak
 • illetve egy saját elméletem is van egy további kiemelendő, pénzügyi tudatosság kategóriájába tartozó előnyről:

A gyermekkel otthon tartózkodó anyukák nagy áldozatot hoznak, ezért – amikor a gyermek(ek) növekedése lehetővé teszi – kiszabadulva az otthon fogságából, szívesen töltik az idejüket (akár a gyermekkel, akár nélküle) a korábban nagyon hiányolt külvilági pezsgésben.

Nyilván az idő tartalmas eltöltésének meglehetősen komoly ára van, akár ha kávézókra, akár ha játszóházakra vagy egyszerű “self-rewarding” azaz önjutalmazó vásárolgatásokra gondolunk. Ez utóbbira ugye a fogyasztói társadalom minden szinten rá is játszik.

Ezért, ha az anyuka ki tudja élni hobbiját és örömeit egy általa választott, otthon űzhető tevékenységben, akkor az adott tevékenység lehet összességében úgy is pénzügyileg megtérülő vállalkozás, hogy igaziból konkrétan nyereséget nem termel. A közgazdaságtan úgy nevezi ezt a jelenséget, hogy az alternatíva költség megspórolása.

Egy példán keresztül megvilágítva: érdemes lehet a kézműves termékek gyártásához szükséges anyagokat és technológiát megvásárolni. Akkor is így van ez, ha előre sejthető, hogy az árukat soha nem termelik vissza. A kézműves tevékenység alternatívája ugyanis a gyors és állandó pénzköltés (ld. fent). Íme tehát egy ok minden apukának, miért érdemes – némileg önző okból (is) -a feleségüket támogatni ? Arról nem beszélve, hogy ez lehetőséget jelent az anyukának a hobbi megélésére, a gyermeknek a bekapcsolódásra, a vállalkozásnak pedig minden előzetes kishitűség ellenére esélye lehet a sikerre.

Íme néhány vállalkozás ötlet:

 • fotózás
 • adás-vétel
 • kézműves termékek
 • tanítás – magántanítványok (nyelv, zene, rajz, stb.)
 • kertészkedés
 • blog vagy videóblog
 • gyermek / háziállat vigyázás / sétáltatás
 • sütés-főzés

Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This