A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

A befektetések egyik alapja, hogy mindig érdemes portfólióban gondolkodni, azaz nem szabad minden befektetni tervezett pénzünket egyetlen részvénybe, ingatlanba, vagy kötvénybe tenni.

A legjobb az, ha sok különböző tulajdonságú eszközt tudunk folyamatosan vásárolni. Ez csökkenti a kockázatunkat és javítja a hozam-arányát is a befektetéseinknek.

A befektetéshez kiszámíthatóság kell, ez pedig önismereti és életvezetési szempontokkal is összefügg: ha nem tudjuk, hogy mit akarunk kezdeni az életben, akkor elég nehéz a megfelelő befektetést megtalálni. Akinek bármikor kellhet a pénz, jobban teszi, ha a biztos befektetéseknél marad, és inkább lemond a nyerészkedésről.

1. A portfólió elmélet

A befektetési portfólió valójában egy befektetési „kosár”, vagyis több befektetés együttese. Egy befektető ugyanis jobban jár, ha nem teszi fel mindenét egyetlen eszközre, hanem „diverzifikál”, vagyis megosztja a pénzét különböző eszközök között. Az így kapott megosztást nevezzük befektetési portfóliónak.

1.1. Előnye

Egy jól kialakított befektetési portfólió igazodik a befektető pénzügyi céljaihoz, élethelyzetéhez, elvárásaihoz. Éppen ezért nincsen olyan portfólió, ami mindenkinek megfelelő.

Mivel a piac alapvetően kiszámíthatatlan, és senki nem láthatja teljesen tisztán a jövőt, ezért sosem érdemes minden pénzünket egyetlen lóra feltenni. Sőt, érdemes a pénzt megfelelően szétosztani a különböző eszközök között.

Természetesen az arányok a mérettel összefüggnek: Ahogy nő a befektetésre szánt vagyon, úgy érdemes egyre több irányban diverzifikálni: ingóság és ingatlan, pénznem, földrajzi régió, iparágak, stb. szerint.

A befektetések megosztása, más néven a diverzifikálás csökkenti a kockázatot, amivel egy adott hozam elérhető. A racionális befektető ugyanis az adott hozam mellé mindig az alacsonyabb kockázatot szeretné vállalni.

1.2. Hátrányai

Említést kell tenni a hátrányokról is, hiszen csak így alkothatunk teljes képet a portfóliószemléletről.

Információhiány miatt a pontos kockázatot mindig csak utólag tudjuk számszerűsíteni, előzetesen mindössze becsléseinkre támaszkodhatunk. Ezért is fontos, hogy a a törvényszerűségek tekintetében olvasottak legyünk, vagy legalább fogadjunk segítséget.

Ugyancsak megemlítendő, hogy a diverzifikációnak költségei vannak. A díjak ugyanis mindig akkor a legjutányosabbak, ha a méretgazdaságosság jegyében nagy összegek vannak egy eszközben felhalmozva. De ne feledjük: a szétosztás kockázatot csökkent, ezért érdemes lehet az akár nagyobb költségtételeket vállalni!

Hátránya a portfólió szemléletnek az ideális allokáció megtalálásának nehézsége is. Hiába járunk el teljes körültekintéssel, ha akár saját élethelyzetünk, akár a gazdasági környezet jelentősen változnak.

2. Diverzifikációs szempontok

Három szempont kiemelt kezelését javaslom a diverzifikáció során:

2.1. Likviditás (a befektetéseink pénzzé konvertálhatósága)

Ha az élet úgy hozza, milyen gyorsan tudjuk komoly költség nélkül készpénzzé tenni a vagyonunkat?

  1. Likvid eszközök: készpénz, valuta, bankbetét, deviza, állampapír, stb.
  2. Részben likvid: arany, részvény, kötvény, stb.
  3. Illikvid: ingatlan (lakás, ház, garázs, földtulajdon, stb.), műtárgy, stb.
  4. Nem része a portfóliónak: autó, mert ez nem befektetés, az értéke ugyanis folyamatosan csökken

2.2. Kockázat

A piacgazdaság logikája, hogy csak az nyerhet, aki kockáztat. Ráadásul arányaiban is annyit, amennyit kockáztat.

  1. Kockázatos eszközök: melyek akár egyik pillanatról a másikra elveszíthetik értéküket (pl. tőzsdei részvény)
  2. Részben kockázatos eszközök: melyek teljes értéküket nem, de az értékük egy részét gyorsan elveszíthetik (pl. ingatlan)
  3. Kockázatmentes eszközök: Lényegüket tekintve a hozam itt alacsony, az értéktartás azonban kvázi biztos.

2.3. Időtáv

Alapvető kérdés, hogy mennyi időre tervezünk a befektetéseinkkel. Nem csak a lekötöttség mértéke, hanem a megszerzéssel járó sok plusz költség miatt is érdemes ezzel tisztában lenni.

  1. Rövidtáv: 1 évnél rövidebb időszak. Értéktartási vagy épp magas kockázatú döntések esetén jellemző.
  2. Középtáv: 1-5 év: kötvény, állampapír, részvény, stb.
  3. Hosszútáv: 5 évnél hosszabb idő. Az ingatlan, tulajdonrész vállalkozásban, az arany vagy a műtárgy tipikusan ilyenek.

3. Saját portfólió összeállítása

A befektetési portfóliód kialakításakor először a saját célokat és terveket kell megvizsgálni. Ezekből kiindulva meg kell határozni a kockázatvállalási hajlandóságat és képességet. Ezt követően érdemes megismerkedni a különböző eszközosztályok kockázataival és várható hozamaival.

Arra kell törekedni, hogy az egyéni preferenciák szerint különböző likviditású, kockázatú és időtávú eszközöket válasszunk a portfóliónkba.

Sokat számít az életkor és életállapot is: fiatal korban meglépett ingatlanvásárlással – természetesen – az amúgy egészségesnek mondottnál nagyobb lesz a hosszú távú, alacsony kockázatú illikvid befektetés részaránya.

A portfóliókra léteznek fő szabályok, melyeket azonban az egyéni preferenciák felülírhatnak. Arra kell törekedni, hogy minél kiegyenlítettebb, de főleg az életállapotunkhoz minél illeszkedőbb portfólióba rendezzük a vagyonunkat.

A portfólióba csak olyan elemet érdemes tenni, melyet ismersz, és ezeket egy befektetési stratégia keretein belül szabályokhoz kötni. 

Inkább törekedj az egyszerűségre és a biztonságra. Pár százalék hozam nem ér annyit, hogy álmatlan éjszakáid legyenek!

4. Tanácsok és kitekintés

Mielőtt minden pénzed azonnal befekteted, tedd fel a kérdést magadnak, hogy miként érintene, ha hirtelen egy jó részét elveszítenéd. Azzal a pénzzel érdemes „játszani”, aminek az elvesztése nem jár tragikus hatásokkal.

Jól látszik, hogy sokszor, épp a legegyszerűbb dolgok működnek a legjobban. Nem biztos tehát, hogy a több elem jobb, főként ha a több elem magasabb költséget jelent. Érdemes inkább kevesebb, de jobban diverzifikált befektetési kosara választani, semmint túlzottan elaprózni a pénzt.

Az aranyat, mint befektetést a szakemberek nem szokták használni a portfólióban. Az aranyat sokan nem tekintik befektetésnek, mivel nem termel hozamot, meglehetősen drága a vásárlása, értékesítése, tárolása, és pusztán az árfolyam-változásán érhetünk el hasznot. Fentiek ellenére a portfólióban kockázatcsökkentő szerepe lehet.

Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy szerintem a havi rendszeres és megbízható megtakarítás a legfontosabb üzemanyaga az anyagi növekedésnek. Ez biztosítja ugyanis, hogy lehetőségeinknek megfelelően, az alatt élünk, ami a folyamatos gazdagodás legjobb módszere.

Bővebben erről a témáról itt, ebben a cikkben.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This