A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Időnk legnagyobb ellensége a felesleges tevékenység. Ha ugyanis egy helyben toporgunk, nem jutunk egyről a kettőre. Pénzünk legnagyobb ellenfele az infláció: ha gyors a pénzromlás, az gyorsan el is értékteleníti a fizetőeszközt. Hasonló a helyzet az életszínvonalunkkal is: ahogy egyre jobban élünk, úgy válunk elégedetlenné a korábban még örömet okozó, mára azonban kevésnek tűnő tárgyakkal és életminőséggel.

Ahogy nő az ember életszínvonala, úgy nőnek az elvárásai is.

Ez a klasszikus “mert megérdemlem” hatás. Természetesen a szerintünk legitim érvelés is felsorakozik e mögött- jobb esetben: sokat dolgozom, jó munkahelyem van. Rosszabb esetben: a szomszéd / régi iskolatárs / munkahelyi kolléga is meg tudja engedni magának!

Mindannyian tudunk hozni számtalan példát saját életünkből az életszínvonalunk inflációjára: egyetemen megfelelő volt a legolcsóbb sör és bor, aztán egy idő után kialakult az új minimum szint, ami alá már nem adjuk.

Étkezni jó volt a menzán, de mára már drágább étteremből is egyre jobbra vágyunk. Lakhatás tekintetében a főiskolai szoba bőven jó volt, de előbb a saját garzon, majd már a 3 szobás panel sem megfelelő, mindenképp nagyobbra vágyunk. Régen megfelelt a bkv-s tömegközlekedés, mára azonban Pest belvárosában is autót tartunk fenn, bár a garázshelyet és a parkolást is aranyárban mérik.

Voltak olyan idők, amikor megfelelt a márkázatlan ruházat, most viszont mindennek logózottnak kell lennie. A pihenés helyszínéül tökéletes volt egy magyar wellness hotel, vagy remekül megfelelt a Balaton, most viszont már feltétlenül külföldre kell menni – sőt, lehetőleg másik kontinensre.

Féktelen fogyasztás

A fogyasztói társadalom belekormányozza életünket a féktelen fogyasztásba. A vásárlás az, ami identitásképző a mai világunkban, a tárgyak márkája és minősége határozza meg az emberek értékét a társadalmi ranglétrán. Ezekre az egyébként (tudatos pénzügyi életvezetésünkre mindenképpen) is káros tendenciákra erősített rá a közösségi média: önmagunk folyamatos exponálásával állandó kényszerben vagyunk, hogy még nagyobb / szebb / értékesebb tárgyakat és élményeket prezentáljunk – sajnos mindezt eszeveszett drágán mérik.

Mi a helyzet a vagyonosokkal?

Természetesen, mint minden területen, itt is vannak olyanok, akik nem úsznak az árral: mindannyian meglepődnénk például, hogy a milliomosok mennyire hétköznapi emberek, s milyen nagy részben saját maguk voltak komoly megtakarításaik kovácsai.

Egy amerikai kutatás szerint az úgynevezett self-made (azaz önerejükből lett) milliomosok épp úgy lettek azok, hogy nem szórták el a pénzüket olyan státusz-szimbólumokra, mint a gazdagnak gondolt, ám komoly megtakarítással nem rendelkező társaik. Egy átlagos dollármilliomos nem a legdrágább környéken lakik, nincs drága autója, még sosem vett 300 dollárnál (90 ezer forint) drágább öltönyt, 400 dollárnál (110 ezer forint) drágább gyűrűt. A legtöbbjük két tucat éve vette a házát, s csak nem egész egy századuk adott ki életében legalább 150 dollárt (50 ezer forint) egy éttermi ebédért.

A  kutatást bemutató könyv szerint az átlagos önerőből lett milliomosok harmada vállalkozó és kétharmada alkalmazott. A számunkra legmeglepőbb megtakarítási történetet egy mérnök házaspár mesélte el. Az ő titkuk pusztán annyi volt, hogy a kezdetektől félretették egyikük fizetését, s csak a másikból éltek (forrás: Thomas J. Stanley: Millionaire Next Door, 1996). Érdemes megfontolni ezeket az emberi történeteket.

Összefoglalás

Számomra a fentiek üzenete egyértelmű: a megtakarítás és gazdagság titka mindössze annyi, hogy a bevételeid gyorsabban emelkedjenek, mint a költségeid, s így az életszínvonalad inflációja ne falja fel azt az extra összeget, amennyit a fizetésed emelkedik (egy normális karriert feltételezve).

Emellett az is kifejezetten fontos eredménye a leírtaknak, hogy így jelentős pénzügyi tartalékkal fogsz rendelkezni. Ez a fajta pénzügyi egyensúly és biztonsági tartalék pedig azért is különösen fontos, mert a Magyar Nemzeti Bank által megrendelt 2017-es kutatás szerint a magyar lakosság 60%-a egy negyedévet, fele pedig egyetlen hónapot sem tudna átvészelni a félretett tartalékaiból. Mindössze 42%-uk gyarapította akár csak kis mértékben is a megtakarításait az elmúlt egy évben. A megtakarítási arány a diplomások körében is csak alig haladta meg a 60%-ot, a többi 40% semennyit sem tett félre az elmúlt évben (forrás: hiteles.gov.hu).


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This