A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Talán sokan ismerjük az angol közmondást, miszerint „beware to be penny wise and pound foolish!” A mondás arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a nagy dolgokban nem vagyunk elég megfontoltak és takarékoskodók, akkor hiába figyelünk az apróságokra, az irány nem lesz megfelelő a pénzügyeinkben.

Azt hiszem mindannyian tudunk erre példákat mondani a saját életünkben, de szeretném ezeket tudatosítani, mert sokat segíthetnek abban, hogy ne vesszünk el a részletekben: a pénzügyi fegyelemnek nem kell egy állandó szenvedésnek lennie, mely a költségeken molyolást és így a túlzottan anyagias szemléletet eredményezi.

Sokkal inkább arra kell figyelni, hogy életünk nagyobb horderejű anyagi döntései a helyén legyenek, s akkor joggal lehetünk megengedőbbek az anyagi fegyelemmel az életünk más területein.

Ez persze eddig nem nagy bölcsesség. Az igazi üzenet az, hogy nem csak a lakhatás, közlekedés, vagy a gyereknevelés számít bele az imént “lényegesnek” nevezett költségkategóriákba. Életünket kisebb részegységekre osztva minden tevékenységnél találhatunk olyan beidegződést vagy rossz szokást, ahol csak egy picit változtatva komoly változást érhetünk el a részegységre vonatkozóan.

Íme néhány példa, hogy mire is gondolok

Bevásárlás

Nem segíti a pénzügyi tudatosságot, ha a bevásárláskor azzal töltjük az időnket, hogy a legolcsóbb só, cukor vagy más alapvető élelmiszer-lelőhelyet megtaláljuk. Ebben az esetben sokszor – érthető módon – elfáradunk a folyamatban, s nem marad erőnk már arra sem, hogy a hipermarketben az előzőnél jóval kevesebb energiát felhasználva lehajoljunk a lejjebb elhelyezkedő, jellemzően jóval megfelelőbb ár-érték arányú termékekért.

Ilyenkor tipikusan többet veszítünk a vámon, mint amit megnyertünk a réven: azt érezzük, hogy a pár forint spórolás nem érte meg, “pedig mi mindent megtettünk”, valóban azonban energiáinkat egyszerűen alacsony megtérülésű részfolyamatba fordítottuk.

Pontgyűjtés

Ugyancsak semmiképpen sem optimális energia-felhasználás, ha pusztán bizonyos vásárlási pontgyűjtő kártyákba vetett bizalmunk miatt nem járunk nyitott szemmel a különböző boltokban az akciókat fürkészve.

Hiába kapunk ugyanis hűségpontot a vásárlásunk után, jellemzően így mindössze a végöszeg 1%-át (azaz 100 forintonként 1 pontot) írnak jóvá nekünk (pl. supershop vagy Auchan bizalomkártya, eközben pedig a Tesco Clubcard még ennél is gyengébb), míg egy jobb akcióval akár 30-40%-ot is megtakaríthattunk volna.

Tankolás

Szintén érdemes újragondolni a priorizálásunkat, ha az autó megtankolásakor kifejezetten egy véleményünk szerint olcsónak tartott benzinkútért vállalunk több kilóméteres kitérőt.

Egyrészt, mert a legjobb benzinár mindig ott van, ahol több kút van egymáshoz közel, mert ez a kutak közti verseny viszi le az árakat. Másrészt pedig, mivel az autóval keringés által elhasznált üzemanyag sokszor több, vagy legalább is ugyanannyi, mint a személyautók tankjával megtakarítható árdifferencia.

Gyógyszertár

Ugyancsak gyakori tévképzet, hogy a gyógyszertárban a reklámozott köhögés elleni szert, vitamint vagy fájdalomcsillapítót érdemes venni. Ebben az esetben ugyanis pusztán a marketing és TV reklám termékekre szétosztott költsége az, amit megfizetünk.

A gyógyszertárban az azonos hatóanyagú szerek a gyógyszerészek véleménye szerint is sokszor 2-3szoros áreltérést mutatnak, pedig ennek semmi gyógyászati alapja nincs (fontos megjegyezni, hogy itt most nem a receptes készítményekről van szó, ahol az ún. vivőanyagoknak is nagy szerepe lehet a gyógyszerekben).

Nyilván a sor még hosszan folytatható, az én célom pusztán az inspiráció volt. A következő cikkben az időnkről, mint legfőbb értékünkről írok. Olvasd el azt is itt.

Sokszor a rutinok megváltoztatása, a rövid megállás és újratervezés felfrissíti a prioritásainkat, s komoly hozzáadott értéket teremt


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This