A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Az előzőekben láthattuk, hogy az időtáv a pénzügyekben lehet a legjobb barátunk (kitartó megtakarítás esetén), de ugyanakkor a legádázabb ellenségünk is (ezért sem engedhetjük meg magunknak, hogy egy hosszú évekig halmozódó rossz hitelbe benne ragadjunk).

Meggyőződésem azonban, hogy az idő jelentőségét nem szabad csak a pénzügyekre korlátozni. Itt arra gondolok, hogy az idő jelentősége nem csak a pénzünk gyűjtésében vagy fialtatásában jelentős, hanem saját időmenedzsmentünket is érdemes újra és újra felülvizsgálni.

A földi időnk legfontosabb tulajdonsága, hogy véges. Éppen ez teszi a legértékesebb erőforrássá. Sőt, egyike a kevés pótolhatatlan dolognak az életben, ahogy Wass Albert írja:

“Az emberi élet legdrágább kincse az idő, nem lehet pótolni semmivel. S aki másokat várakoztat, az időt lop el tőlük. Ha csak pénzt lop el másoktól, azt jóváteheti. De az ellopott időt nem lehet pótolni semmivel.”

Fenti gondolatok is arra buzdítanak, hogy az időnket okosan használjuk. Rátérve ennek pénzügyi tervezési vonatkozására: olyan munkát és tevékenységet érdemes választanunk, amellyel elegendő pénzt keresünk. Elegendőt a pillanatnyi igényeinkhez, de pénzügyileg tudatos emberként ennél tovább is kell látni: a dolgozó embernek a munka évtizedeiben kell előteremtenie az alapot a későbbi költségeire is. Alább néhány példa, hogy mire kell előtakarékoskodnia egy hétköznapi embernek. Célzottan érdemes rájuk gyűjteni, mert ezek nélkül a tételek nélkül a kiadásunk szerkezete nem teljes.

Vésztartalék

Az első és legfontosabb, mert fedezi a váratlan kiadásokat és megment az elkerülhető hitelfelvételtől.

Gyerek(ek) felnevelése, taníttatása

Mindenféle cikkek születnek a témában a gyermekenként átlagban elhasznált pelenkaszámtól (5000 db) a gyermekek teljes felnevelési költségéig (átlag 12 és 20 millió forint koözötti összeg). Egyben azonban mindenki egyet ért: a gyermek az egyik legjelentősebb költség a háztartásban.

Nyugdíj

Az öregségi nyugdíjrendszerről külön cikkben fogok megemlékezni. A rendszer sajátosságai (felosztó-kirovó) és a demográfiai trendek (csökkenő-öregedő népesség) miatt a nyugdíjak összege csökken (és csökkenni is fog), a korhatár pedig emelkedik (és fog is). Ezért az egyéni kiegészítés elengedhetetlen.

Autócsere/pótlás

Az autó az ingatlan után a legértékesebb vagyontárgyunk, azonban a használattal amortizálódik. Mivel vagy a helyváltoztatás és így a munkába járás egyetlen reális módja (vidéken mindenképp), vagy fontos kényelmi eszköz, így a cseréjéről és meglétéről gondoskodni kell.

Ingatlanfelújítás illetve csere/amortizáció

legértékesebb vagyontárgyunk szintén törődést és tervezést érdemel. Használjuk tehát jól az időnk, munkaerőnket saját vállalkozásba vagy korrektül megfizetve tegyük pénzzé.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This