A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Nehéz erről a szakmáról írni, mert az objektív mércével mérten is nagyon fejletlen pénzügyi kultúránkban a fejlődés egyik fontos gátját képezik a magukat független pénzügyi tanácsadónak nevező ügynökök. (Sajnos a magyar pénzügyi fejlettségről nem csupán a szokásos önostorozás ilyen lesújtóan nyilatkozni, elég csak megvizsgálni az ebből a szempontból deskriptív mutatószámokat, mint a készpénz nagy mennyisége a gazdaságban, a pénzügyi eszközök szűk skálája, a szofisztikált pénzügyi eszközök alacsony lakossági penetrációja, vagy épp az alapvető bizalom alacsony szintje a bankrendszerben).

Sajnálatos módon a pénzügyi tanácsadó kifejezés mára teljesen értékét vesztette, ugyanis kiüresedett a fogalom mindhárom szava. A magukat független pénzügyi tanácsadóknak beállító ügynökök jellemzően nem függetlenek, nem pénzügyesek és főleg nem tanácsadók. Érdemes ezt néhány mondatban kifejteni.

Nem függetlenek

…sokkal inkább ügynökök: aki valóban független, az a munkája fizetéseként nem jutalékot kap, ez utóbbi ösztönző ugyanis éppen gátolja az alapvető értéket, a függetlenséget. Tény ugyanis, hogy az ügyfél számára kedvezőtlen pénzügyi terméken (például unit linked biztosítás) tízszeres a jutalék, szemben az ügyfél számára sok esetben jóval megfelelőbb és nagyobb hozamot is biztosító terméken (pl. egészségpénztár) szerényebb a jellemzően kiutalt ügynöki sikerdíj.

A probléma az, hogy ilyenkor az ügynök saját szempontját az ügyfele elé helyezi. Ez az a tipikus eset, amikor az ügynök jól felfogott érdeke szerint annak azt szolgálja, ahonnan enni kap. Lehetetlen ilyen helyzetben függetlenséget állítani.

Nem pénzügyesek

Azt hiszem minden olvasónak van személyes tapasztalata olyan ismerőssel vagy iskolatárssal, aki a régi idők emlékére hosszú idő után ismét ránk telefonálva (a kapcsolat multjából semmiképpen sem következő lelkesedéssel) jelentkezik be, s lelkesen sietteti a mielőbbi személyes találkozót. Aztán a helyszínen gyorsan kiderül, hogy nem a régi emlékek felelevenítése a cél, s nem is a kölcsönös szimpátián alapul a kapcsolatfelvétel – lassan összeáll a kép, miért is volt olyan sürgős a találkozó: be akarja mutatni nekünk a mi életünk nagy lehetőségét, a  k i h a g y h a t a t l a n   ajánlatot, ugyanis az elmúlt időben hősünk „pénzügyes pályára állt”.  Persze ekkor már gyanús, hogy ő  éppen a felsőoktatásban részt sem vevő, (a rekonstruálható ismeretfoszlányok alapján) egész életében a gyors meggazdagodásra vágyó, de arról – meggyőződése szerint csupán rossz szerencséje miatt – lemaradó, már a gimnáziumban is leggyengébb tanuló ismerősről van szó. Az efféle tanácsadók egyetlen hozzáadott értéke kapcsolataik aprópénzre váltása, semmiben nem különböznek semmelyik remek MLM rendszerű marketinges cégtől, sőt gyakran maguk is az ennek határán billegő híres-neves OVB munkatársai.

Biztosak egyetlen dologban lehetünk: Akár csak OKJ-s pénzügyes végzettsége (persze főleg egyetemi gazdasági diplomája) az ilyen tanácsadók 98%-ának nincs és nem is lesz soha.

Nem tanácsadók

Az, aki ráerőltetni akarja az ügyfélre a saját (jutalék-alapú) megközelítését, az nem tanácsadó, hanem ügynök. Ezzel semmi gond nincs, de magukat tanácsadóként beállítani több, mint csúsztatás.

Tanácsadó az, aki ismeri az opciókat, mérlegel, alternatívákat vázol fel, végül javasol, de felhívja a figyelmet a kockázatokra is.

Megfontolásra javaslom mindenkinek azt a gondolatot, hogy olcsó húsnak sokszor híg a leve, s hogy ingyen a legritkább esetben kapunk értéket. Valódi függetlenséget csak akkor várhatunk, ha nem engedjük, hogy befolyásolni akarjanak minket, tehát a szolgáltatást nem ingyen vesszük igénybe: Érdemes fizetni egy hozzáértő embernek, hogy kellően képzett legyen, helyzetünkbe beleérezze magát, s valóban a lehető legjobb tanácsokat adja.

Nem véletlen, hogy a pénzügyi világ tele van a cikk első felében tárgyalt, magukat tanácsadónak beállító emberekkel. A pénzügyi termékeknél a legfontosabb jellemző az időtáv, a kutya sokszor éppen itt van elásva. Egész más ugyanis,  hogy egy adott pénzügyi termék mellett csak pár évre (pl. bankbetét, vagy kockázatosabb eszközök), akár 5-10 évre (állampapír, kötvény, részvény, stb.), vagy ennél is hosszabb időre (életbiztosítás, nyugdíj előtakarékosság, stb.) köteleződünk el.

Ügyfélként hosszú időtávon lehet ugyanis a kis havi összeg ellenére is sokat veszteni, főleg a haszon illúziójának sikeres megteremtésével. Természetes, hogy épp ezeket az előnytelen termékeket próbálják az emberekre erőltetni, hiszen a pénzintézet ezen tud keresni (ha a pénzintézet keres, akkor az ügyfél veszít, ez máshogy nem működhet). Az időtáv ad ugyanakkor lehetőséget a pénzintézeteknek arra, hogy havi szinten aprónak tűnő, de összességében jelentős költségeket számoljanak fel. Az időtáv  jelentőségét egy gyakorlati példával a következő cikkben szemléltetem.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This