A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Gyakori kép, hogy decemberben rohanó emberek hullámoznak át figyelmetlenül egymáson, az amúgy is túltelített plázák valódi emberi heringkonzervekké változnak, a boltok kasszái előtt pedig végeláthatatlan sorokban kígyóznak megkeseredett, fáradt tekintetű emberek.

Az év ezen szakában a parkolóházakban lehetetlen helyet találni, a buszok kapacitásuk többszörösét szállítják, a véletlenül elcsípett ideges párbeszédeket a türelmetlen sofőrök, vagy az elégedetlen vásárlók között pedig bárcsak inkább meg se hallottuk volna.

Ilyenkor az az ember érzése, hogy bármilyen meghittek is lesznek karácsony napjai a családi körben (már persze ha a túlzó elvárások és fáradtság egyáltalán élvezni engedi az ünnepet), ezt a hetekig tartó előkészülő és ajándékbeszerző őrületet semmi nem feledtetheti.

Ugyanakkor a karácsony nem csak érzelmileg, de pénzügyileg is komoly kihívás és anyagi megrázkódtatás a magyar családoknak.

Néhány elgondolkodtató adat:

A magyarok közel 40%-a érzi úgy, hogy többet költ karácsonyi ajándékokra, mint megtehetné – derül ki az Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésből, melyet az Intrum Justitia készített.

Nemzetközi kitekintésben az amerikaiak többsége (78%) a tavalyi évhez képest idén többet tervez költeni a jobb háztartási helyzet és a gazdaságba fektetett nagyobb bizalom okán. Magyarországon az ajándékok beszerzésének elsődleges helyszíne továbbra is a pláza (59%), ezt követik a hiper- és szupermarketek (41%).

Az anyagiakat tekintve átlagosan fejenként 37.100 Ft-ból fog kijönni az idei karácsonyi ajándékozás. Ezen kiadások fő forrásai a felmérés szerint az aktuális havi jövedelem (60%) és a megtakarítás (47%).

Ugyanakkor rekordösszegű hitelfelvételre számít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén karácsonykor: 450 milliárd forint fölött lehet a felvett személyi kölcsönök összege, legalább is ezt becsülte Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője. A 2008-as 160 milliárd forinthoz képest így akár megháromszorozódhat a személyi hitelek állománya.

Az emberek 48%-az utolsó pillanatban, decemberben vásárolja az ajándékokat, de ezen vásárlások anyagi hatásai márciusig elhúzódhatnak. Ugyanakkor érdekes kontraszt, hogy a megkérdezett 1000 fő 79%-ának saját bevallása szerint teljesen mindegy mit kap, a lényeg, hogy meglepetés legyen.

S hogy mit üzennek ezek az adatok?

Lassan ott tartunk, hogy a karácsonyi feltöltődés a fenti adatok értelmében az év egy egész hónapját megmérgezi, pénzügyi hatásai pedig 2-3 hónapra kihatnak, ami egyúttal remek táptalaja a tipikus és országos léptékű január-februári depressziónak.

Ha lefordítjuk a számok nyelvére: a vágyott három nap, illetve jó esetben egy hét meghittség (azaz 1, max. 2%-a az évnek) képes a készület miatt az év 8%-át konkrétan elrontani, további 25%-ot pedig pénzügyi értelemben megterhelni.

2% nyugalom 33% idegességért cserébe?

Pedig, ha jobban meggondoljuk, ez is csak egyéni döntés és kezdeményezőképesség kérdése!

Nem arról van szó, hogy a „hagyományos” rohangálós és ajándékozós karácsonnyal bármi gond lenne. Sokkal inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy úgy éljük meg a karácsonyt, ahogy azt mi magunk szeretnénk, ne pedig úgy, ahogy azt a társadalom pillanatnyilag ránk kényszeríti!

Ha azonban a jelen állapot nem a preferenciáinkat, reményeinket vagy szabad választásunkat tükrözi, egyedül akkor érdemes meggondolnunk a változtatást.

Érdemes lehet összebeszélni a családban, ismerősi körben vagy akár a teljes rokonságban, hogy az ajándékozás helyett milyen alternatív módon lehetne kölcsönösen kimutatni kapcsolataink fontosságát.

Nem gyakran hozok személyes példát, de talán ezen keresztül megfoghatóbb a cikk üzenete:

A mi családunk, mint minden fiatal család sok alkalmazkodással formálódik, a két szülői ág nagyban befolyásolja a mi ünnepeinket is.

Karácsonykor a családunkban az idei év lesz az első olyan év, ami szinte teljesen „ajándékozás-mentes”.

Ez azt jelenti, hogy nem kell ajándékot venni (egy kivétellel*) senkinek. Röviden leírom, hogy hogyan jutottunk el idáig, hátha elgondolkodtató lesz azon olvasók számár, akiktől nem áll távol ez a gondolat.

Az igényünk megfogalmazása óta 3 év telt el. Ez máris egy fontos tanulságot előrevetít: nem lehetünk nonszensz elvárásokkal saját magunk és a családunk, vagy párunk családja iránt sem. Persze elképzelhető, hogy a folyamat poroszosabb végigvitele gyorsabb eredményre vezethetett volna. 🙂

A mi esetünkben így azonban megmaradt az az előny, hogy talán senki nem érzi magát belekényszerítve az új helyzetbe, s így sokkal jobban tud azonosulni és magáénak érezni a karácsonyt.

Az első évben a család egyik felénél kezdtük el kiváltani a fizikai ajándékot szellemi jellegű ajándékkal. Volt, aki zenélt, verset hozott, vagy a közös élményekből fényképes kisvideót vágott.

A család másik felében két lépcsős volt az ajándékok lecserélése: először a megajándékozotti kört szűkítettük (a karácsonyi húzás módszerével mindenki csak egy embernek vett ajándékot), idénre viszont már teljesen eltöröltük az ajándékozást. Gyorsan megéreztük mindannyian, hogy az egymásra szánt minőségi idő és a hitbéli elmélyülés mindennél értékesebb.

Az idei évben már a felszabaduló anyagi erőforrásoknak is jó irányt szabunk:

családunk egyik felében kimondottan adakozási és így jótékonysági célt szolgál a felszabadított összeg egy része, ezzel a karácsony valódi, vallási szelleméhez is kicsit visszatértünk. A tágabban vett család másik felében pedig a valóban teljes körű találkozás megvalósítását szolgálja: a külföldön dolgozó legkisebb testvér repülőjegye kerül finanszírozásra értelmetlen sokadik rénszarvasos zoknik vagy iphone kiegészítők cserélgetése helyett.

El kell ugyanakkor ismerni, hogy

az ünnepi készület nem csak csak az ajándékozás miatt megterhelő.

Természetesen az ételek bevásárlásától és előkészítésétől nem mentesülhetünk mi sem. A vendéglátás sok örömet adó, de nyilvánvaló terheit évről évre a családok közt cserélgetve igyekszünk kiegyenlítettebbé tenni. Ugyancsak jó módszer az összesegítés, a résztvevői kör integrációja az ételkészítési folyamatba amúgy is sok előnnyel jár.

Ugyancsak remek alkalmat kínál az internet az időben megkezdett készületre, bár persze az emberi léptékű karácsony koncepcióját élve

ebben is érdemes mértékletesnek lenni.

Azonban időben gondolkodva tized áron lehet mindenféle ésszerű mértékű díszt és kiegészítőt beszerezni. Erre remek lehetőség kínálkozik akár Aliexpressen, Alibabán, vagy az Amazonon keresztül (azonban november közepéig érdemes a megrendeléseket feladni, mert a csúcsszezon a logisztikában is közelít). Az óriás ledes fényfüzér és fényfestés a múlté, a kézzel készített dekorációk ötlete viszont kifogyhatatlan.

Ezúton bíztatom a blog minden olvasóját, hogy úgy élje meg a karácsonyt, ahogy az neki a legjobban tetszik. Az ajándékozással és hagyományos készülettel semmi gond nincs, de ha megterhelőbb, mint amennyi örömet ad, akkor venni kell a bátorságot váltani!

*S hogy ki kapja a fent említett egyetlen ajándékot? A mértékletességben is mértékletesnek kell lenni: nálunk nem igazi a karácsony, ha a minden csillogó holmit imádó nagymamám gyermeki örömét nem láthatjuk! 😉

Azok az ajándékok, amik segítenek belehelyezkednünk szeretteink élethelyzetébe, sokat segíthetnek abban, hogy valóban értékeset ajándékozzunk: megerősítik személyes figyelmünket családtagjaink felé, komoly hozzájárulás lehetnek ahhoz, hogy valóban értéket ajándékozzunk. Hiszek abban, hogy a pénzügyi mentor konzultáció is ilyen ajándék lehet. Amennyiben kíváncsi vagy, itt tudhatsz meg többet erről.

A pénzügyeink átszövik az életünket, ezért sem szabad megfeledkezni a lelki oldalról – erről már ebben a cikkben bővebben írtam.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This