A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Régen a „milliomos” szónak volt jelentéstartalma, azonban az infláció kegyetlen hatása miatt forintban mérve a szó jelentéstartalma mára kiüresedett. Értéktartóbb valutában értve azonban nagyon is van még jelentősége e fogalomnak, így milliomos alatt gyakorlatilag az egész világban a dollármilliomost értik.

A dollár világpiacon is kiemelkedő értéktartásának több oka van: egyrészt az Amerikai Egyesült Államok a világ legerősebb gazdasági hatalma. Másrészt, a dollár az egyetlen valuta, amiért olajat lehet vásárolni (ennek oka a dollár árfolyamának aranyhoz rögzítésében keresendő).

A nemzetközi kategorizálást vegyítve a magyar sajátosságokkal (azaz a forint vásárlóereje által meghatározott egyedi szintekkel) öt szintet különböztetnek meg:

  • Dollármilliomos (300 mill. Ft)
  • Forintmilliárdos
  • Dollártízmilliomos (3 mrd. Ft)
  • Forinttízmilliárdos
  • Dollármilliárdos (300 mrd. Ft).

Adataik szerint a magyar dollármilliomosok 16,8 ezren vannak. Azt is lehet mondani, hogy ők a magyar „felső tizenhétezer”. Ez nagyságrendileg 300 millió forintot meghaladó vagyont jelent.

Magyarországon milliárdos státuszban mintegy 4 ezer ember él.

Összesen körülbelül 600 főre tehető azok száma, akiknek az összvagyona meghaladja a 3 milliárd forintot, azaz dollártízmilliomosok.

Tíz milliárd forintot meghaladó felhalmozással a 120 leggazdagabb magyar rendelkezik.

A komoly vagyonnal rendelkező emberek esetében a legmagasabb kategória a dollármilliárdos. Három honfitársunk számít dollárban is milliárdosnak: Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc vállalkozó, illetve Demján Sándor örökösei. Közel áll a top 3-hoz Gattyán György vállalkozó is.

Ahhoz, hogy konkrét számokat lehessen vizsgálni, hiteles adatokra van szükség. A Blochamps Capital Kft. üzleti reggeliket szervez, s ennek keretében megosztja tagjaival a magyar pénzügyi világról folytatott adatelemzéseinek és kutatásainak eredményeit.

Ami a közeljövőt illeti, a vagyon aszimmetrikus felhalmozódása korunk trendjei és a Blochamps előrejelzése szerint is tovább fog folytatódni:

A dollármilliomos réteg is egyre nagyobb lesz, tíz év múlva már 25 ezer fölött lesz azoknak a száma, akik 300 millió forintnál több megtakarítással rendelkeznek.

A forintban milliárdos vagyonnal rendelkezők száma 2025-ben eléri az 5 ezret, 2028-ban pedig a 6 ezret is.

Az egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők tábora Magyarországon a következő években tovább emelkedhet: 2025-ben már öt, 2028-ban pedig hét szupergazdag rendelkezik majd ennyi pénzzel Magyarországon.

Ha érdekel a téma, pénzügyileg sikeres emberek szokásairól itt olvashatsz,

5 kiemelkedően ismert pénzügyi bestseller összefoglalóját pedig itt találod.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This