A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Rendszeresen nagy csodálkozás a reakció, amikor a tanácsadások alkalmával megosztom az emberekkel, hogy a kisbaba érkezése nem csak anyagi kihívásokat és pénzügyi katasztrófát okozhat, hanem akár még segítheti is a családi kasszát.

Konkrétan azt állítom, hogy a fogantatástól számított első év (a baba 3 hónapos koráig) pénzügyileg pluszos is lehet, azaz több lehet az újszülöttnek köszönhető bevétel, mint a kiadás.

Nem hasraütés-szerű gondolat ez, hanem a saját példámra hivatkozom. Nem arról van szó, hogy spekulálok a frissen bejelentett családtámogatási akcióterv állami ingyenmillióival, hanem konkrét, rövid időtávon elérhető támogatások segítik a mérleget pozitívba fordulni.

Lassan 3 hónapos lesz a kislányom, s a neki köszönhető támogatások meghaladták a hozzá kapcsolódó kiadásainkat. A fenti példában szereplő intervallumot is ennek megfelelően jelöltem ki, mivel személyes tapasztalatom egyelőre erről a jó hír érkezése utáni első évről van.

Ahhoz, hogy a gyakorlati példám még érthetőbb legyen, ebben a táblázatban, fő kategóriák alapján foglaltam össze a bevételi és kiadási oldalt.

Alább pedig részletesen kifejtem az egyes kategóriákat:

Kiadások:

Várandóság

A fogantatástól a szülésig feltétlenül szükséges a magzat és az anyuka rendszeres orvosi kontrollja, illetve a vitaminutánpótlás. Pénzügyi szempontból itt azt kell elmondani, hogy az anyagi skála hatalmas: a baba fejlődését a legkülönbözőbb módokon és költséggel lehet követni (genetikai tesztek, 3 és 4D ultrahang, stb.).

A táblázatban megjelölt összegnél jóval többet is el lehet költeni, de az igazán fontos vizsgálatok a 12. és 20. heti genetikai vizsgálat és ultrahang, ezeket érdemes extra odafigyeléssel elvégeztetni- a többi gyakorlatilag teljesen opcionális.

Szülés

Sajnos Magyarországon (hiába fizeti a társadalom túlnyomó része hónapról hónapra az egészségügyi járulékot) a szülés a szokásjog és hálapénz jelenléte okán jellemzően nem ingyenes. Alaphelyzetben a tarifa 10 nőgyógyászati konzultációs alkalom díja, így a végösszeg jelentősen függ a választott orvos díjtételeitől.

Budapest környékén a jellemző nőgyógyászati konzultációs díj 14-22 ezer Forint között mozog.

Természetesen lehet ügyeletes, területileg illetékes kórházban is szülni, aki vállalja ezt a bizonytalansági faktort, az akár ezen költségtétel egésze alól mentesülhet.

Bababolt és babholmik beszerzése

A gyermeket váró szülők a babboltból tudnak felkészülni a gyermek születésére. Fontos elmondani, hogy másodkézből (jófogás, apróhirdetés) és rokoni-ismerősi körből is döbbenetes mennyiségű hasznos holmit lehet összevadászni.

Sokszor nem is csak a babacuccok, hanem a velük járó tanácsok a megfizethetetlenek. Nálunk például ilyen módon az ide tartozó dolgokra (mint pl. gyermekkád, pelenkázó, babaruhák, stb.) elköltött összeg 100,000 Forint alatt tudott maradni.

Gyógyszertár

A kezdő gyógyszertári csomag, s a menet közben felmerülő extra tételek pelenkával együtt könnyen elérhetik a 100,000 Forintot. Ha csak a 3 havi pelenkaadagra gondolunk, a jellemző 50 Forint körüli árral és napi 6-8 darabbal számolva pusztán a pelenka 30,000 Forint körüli tétel.

Babakocsi

A babakocsiknál szintén nagyon széles az intervallum, de általánosságban elmondható, hogy az új ár feléért-harmadáért lehet használtan vásárolni.

A babakocsik manapság már travel systemek, tehát autós hordozót, mózes kosarat és sport ülést is magukban foglalnak. Mivel a teljes piaci kínálat (a legegyszerűbbtől a karbonvázas állítható lengéscsillapítós kocsiig) megtalálható használtan is, így a takarékos megoldás így vásárolni. Döbbenetesen jó állapotú darabokat is ki lehet fogni, mivel a kínálat jelentős.

Bevételek:

Anyasági támogatás

Minden szülő nő alanyi jogon járó egyszeri anyasági támogatást igényelhet, ezt az állam folyósítja kormányablaki igénylés esetén. A benyújtandó dokumentumok listája elérhető az interneten.

Adókedvezmény

A magzat 91. napjától, azaz 3 hónapos korától igényelhető 10,000 Forint adókedvezmény, ami ilyen módon a szülők egyikének nettó keresetét növeli. A nőgyógyász igazolását közvetlenül a munkáltatónak kell eljuttatni.

Családi pótlék

A születési tárgyhónaptól jár a családi pótlék, ami 2009 óta változatlan összegben, 12,200 Forintos havi támogatást jelent. Ennek az összegnek az emelkedésére nem érdemes nagy tételben fogadni, a kormányzat ugyanis egyértelműen a munka alapú támogatásokat helyezi előtérbe.

Egyedi támogatások

Ide tartozik az egyes önkormányzatok által nyújtott kelengyepénz, a munkahelyek túlnyomó többsége által valamilyen formában nyújtott babaváró támogatás, vagy a start számlára igényelhető babakötvény. Fentiek olyan eltérő nagyságrendűek lehetnek, hogy ezekkel a fenti kalkulációban nem számoltam, pedig részét képezik a bevételeknek természetesen, segíthetnek akár lakással indítani a gyermeket.

Egyéb bevétel

Ahhoz, hogy az „Egyéb bevételek” kategória értelmet nyerjen, javaslom, hogy egy konzultáció keretében kérj bővebb kifejtést és tanácsot.

Nem titok, hogy ehhez az extra bevételhez némi előre tervezés és rendelkezésre álló megtakarítás is szükséges, de a módszer államilag támogatott, gyakorlatilag kockázatmentes és minden dolgozó embernél működőképes. Csak sajnos a gyér kormányzati kommunikáció miatt kevéssé ismerik az állampolgárok ezeket a jó lehetőségeket.

Összegzés

Semmiképp sem azt állítom ezzel a cikkel, hogy a gyermekvállalásra anyagi szempontból kellene nézni. Ellenkezőleg, éppen a lelki oldal jelentőségében hiszek. Még csak azt sem mondom, hogy a gyermeknevelés ne lenne költségigényes vállalkozás. Ellenkezőleg, mindenképp az, ráadásul a szülők jellemzően egész hátralévő életükre elköteleződnek az anyagi támogatás mellett. Optimális esetben azonban az első nagy sokk jelentősen tompítható, ami a pénzügyeink integrált szemléletének jegyében már legalábbis fél sikerként értékelhető. Természetesen a család bővülése rengeteg költséget jelent, de talán nem azonnal és talán ez okosan tervezhető.

Arról nem is beszélve, hogy a gyermek(ek) cseperedése mellett az anyuka is egyre inkább visszaszáll(hat) az anyagi erőforrások előteremtésébe.

A konzultáción szívesen összefoglalom akár az összes, babával kapcsolatos adminisztratív teendőt, a személyi igazolványtól a taj és adókártyán át az összes elérhető támogatás papírigényéig.


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This