A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Az előző bejegyzésben kiemeltem az időtáv-hatás jelentőségét, mint a pénzügyek legfontosabb jellemzőjét. Erre vezetem vissza, hogy a hétköznapi embert miért olyan könnyű megtréfálni (és egyúttal sajnos megvezetni) a pénzügyei kapcsán. Mivel a pénzügyi oktatás gyakorlatilag hiányzik az iskolarendszerünkből, így a néhány pofonegyszerű alapfogalommal is hadilábon áll az ország lakosságának jelentős része.

Ha ugyanis ezekkel tisztában vagyunk, akkor egy számológép (de még egy kockás papír) is bőven elegendő, hogy bármely pénzügyi termék valós megtérülésének utánaszámoljunk.

Alább azonban bemutatok egy olyan példát, amikor kifejezetten az időtávban rejlő pozitív lehetőségekre hívom fel a figyelmet. Természetesen ennek épp a fordítottjaként tud elsülni egy szerencsétlen hitelfelvétel, de nem akarom rontani az oldal olvasóinak kedvét, ezért inkább lelkesítő példát választottam.

Legyél Te is Kitartó Karcsi

Bár mindannyian takarékoskodtunk már, jellemzően azonban ezt inkább rövidebb, mint hosszabb ideig tesszük. Vizsgáljuk meg példánk szereplőjét, Kitartó Karcsit, aki pénzügyeiben és a takarékoskodásban képes a hosszú távú gondolkodásra, így valóban kitartónak mondható:

Karcsi végigtanulta a fiatalságát, ezért 27 évesen kezdett dolgozni. Bár szülői segítség híján megtakarítás nélkül kezdte az öneltartó életet, de mivel tisztában van az időtáv jelentőségével a pénzügyekben, ezért az első pillanattól eltesz havonta 20 ezer forintot. Ezen megtakarítás összegét évente négyezer forinttal növeli. A példánál maradva így 28 évesen 29 ezer forintot teszel el, 29 évesen 33 ezer forintot, s a további években is így jár el. Vegyük az egyszerűség kedvéért, hogy a lekötésének hozama alig van a pénzromlás felett, mondjuk 2,5%. (a fentieknek megfelelően, Karcsihoz hasonlóan mi se feledjük el soha pénzünk fő ellenségét, az inflációt, s a hozamot mindig csökkentsük az adott év inflációjával – ezt mindig vegyük számításba!)

Karcsi 70 évesen nem kevesebb, mint 88 millió forint örömteli tulajdonosa lesz, s mivel az inflációt figyelembe vettük, így a pénz értéke megmaradt, azaz valóban a jövőbeli értéken is ennyit ér ez az összeg.

Mi történik, ha dupla annyit takarít meg Karcsi?

Ha már ezt megvizsgáltuk, érdemes annak is utánajárni, hogy mi történne akkor, ha Karcsi a (valószínűleg és remélhetőleg) folyamatosan növekvő béréből és javuló életszínvonalából 4 ezer forint helyett a duplájával, tehát 8 ezer forinttal növelné a havi megtakarítást?

Meglepő, de a számok nem hazudnak: Ekkor Karcsinak 139 millió forintja lenne 70 évesen! Érdekes, hogy kellően hosszú távon milyen hatása tud lenni 3 ezer forintoknak, ugye!?

S hozzá kell tenni, hogy véleményem szerint ezek a megtakarítási összegek nem elgaloppírozottak: 40 évesen még mindig csak havi 124 ezer, 50 évesen havi 204 ezer forintot tett félre Karcsi, mely nagyságrendnek nem szabadna gondot okoznia egy tanult, középosztálybeli embernek egy átlagosnak mondható karrier mellett sem (természetesen akkor, ha kellően megfontolt és kitartó a tudatossági törekvéseiben). Ha már a példában szereplő Karcsinkat a nyugdíjig öregítettük, érdemes megvizsgálni, hogy egyébként mire elég az immár Karcsi Bácsivá érett nyugdíjasnak 20 millió forint megtakarítás?

Na, és a nyugdíj?

Kiindulva abból, hogy 20 évig él még, havi 98 ezer forintot tud kivenni 20 millió forintból úgy, hogy a végére teljesen elfogy a megtakarítása. Fenti példának megfelelően 80 millió forint 392 ezer forintos nyugdíjat biztosít a számára, de még 62 millió is elég egy 300 ezer forintos (álom)nyugdíj-kiegészítésre.

Vagyis, ha 27 évesen félreteszel havi 20 ezer forintot, amit évente csak négyezer forinttal növelsz, akkor is lesz a legrosszabb esetben havi 400 ezer forint körüli nyugdíj-megtakarításod. Azt hiszem egyet értünk abban, hogy ez igazán csinos összeg! ?

Persze joggal mondjuk a fenti példára, hogy ehhez azért hatalmas kitartás és meggyőződés kell.

Igen, e cikk mondanivalója éppen az, hogy a pénzügyekre a nagy számok (=idő) törvénye miatt ez mindig is igaz. De ha energiáinkat okosan osztjuk be, akkor tudjuk a jó irányba kormányozni a pénzügyeinket. Ehhez igyekszem tippeket adni a következő cikkben.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This