A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

A honlap történetében még sosem volt vendégposzt. A magyar fintech piac a Transferwise és Revolut után az utóbbi hónapban új szereplővel bővült, s ez a friss és ropogós hír okot ad ezeket a hiánypótló spórolási módokat megismertetni az olvasóközönséggel.

Szabó András barátomnak olyan jó tapasztalatai voltak a fintech megoldásokkal, hogy ezek előnyeit alább közérthetően össze is foglalta.

Nagyon ajánlom a lenti cikket – kifejezetten azoknak, akik szeretnék a pénzváltást a lehető legjobb (középárfolyam-közeli) árfolyamon intézni, sőt visszatérítéseket és akár azonnali ajándék jóváírásokat kapni. Következik Andris cikke.


Euróövezeten kívüli országként akármerre is indulunk nyaralni, a határok átlépésével a forintunk nem sokat ér. Helyette devizát kell váltanunk a hotel kifizetéséhez, a helyi közlekedéshez, de még egy jó fagyizáshoz is. Erre alapvetően a következő lehetőségeink vannak: pénzváltás egy itthoni vagy külföldi pénzváltóban, készpénzfelvétel külföldön a saját bankkártyánkról, fizetés a saját magyar bank/hitelkártyánkkal, vagy speciális bankkártyák használata. Vegyük ezeket sorra!

1. Ha itthon vagy külföldön váltunk készpénzt,

annak legtöbbször van valamilyen szolgáltatási díja. Ebből, és az árfolyamok (alacsony vételi-, magas eladási árfolyam) okos kialakításából élnek a körúti pénzváltók. Emellett jó előre, közel tökéletes pontossággal meg kell terveznünk minden kiadásunkat. Ha ezt elmulasztjuk, akkor vagy vissza kell váltanunk a megmaradt pénzt (ismét átváltási díjért, alacsony árfolyamon), vagy azon fogunk töprengeni, hogy milyen teljesen felesleges szuvenírre szórjuk el a megmaradt összeget. Belátható tehát, hogy mindezek miatt a forint készpénzre váltása anyagilag a legkedvezőtlenebb választás, sokat bukhatunk rajta.

2. Ha a magyarországi bankszámláról külföldi automatából helyi készpénzt veszünk fel,

ezért a műveletért a legtöbb magyar bank vaskos (néha több ezer forintos) “külföldi készpénzfelvételi díjat” számít fel. Emellett még az átváltási árfolyamon is veszthetünk. Ilyenkor ugyanis – mivel a bank folyó- vagy hitelszámlánkat nem devizában, hanem forintban vezeti – ténylegesen arra adunk megbízást, hogy a bank a számlánkon tárolt forintösszegből “vásároljon nekünk be” az adott devizából. Ezt a megbízást a bank változó, legtöbbször a pénzváltókéhoz hasonló átváltási árfolyamon teljesíti. Amit megtakarítunk az előző bekezdésben említett módszerhez képest, az többnyire csak a fizikai készpénzváltás díja. Mivel készpénzünk ebben az esetben is megmaradhat, utunk végeztével gondoskodnunk kell ennek a visszaváltásáról (vagy fölösleges szuvenírra elszórásáról) is, amit jobb híján pénzváltónál tudunk megtenni, a fent említettek ismeretében.

Néhány bank azonban ettől eltérő módon jár el: létezik olyan konstrukció is, hogy a bank a forintunkból először eurót, majd az euróból az adott készpénzfelvételhez szükséges összegű devizát vásárolja meg nekünk. Ilyenkor kedvezőtlen árfolyam esetén duplán rosszul járhatunk – ad abszurdum akár még rosszabbul is, mint ha inkább a készpénzváltást választottuk volna. Ezek alapján a magyarországi bank- és hitelkártyák külföldi használata – banktól függően – összességében ugyanolyan kevéssé ajánlatos, mint a fizikai készpénzváltás.

3. Ha kizárólag a magyarországi bank- vagy hitelkártyánkra hagyatkoznánk,

akkor értelemszerűen elfelejthetjük a készpénzes vásárlást. Habár Európa legtöbb országa a készpénzmentes fizetés irányába halad, a teljes egészében kártyás fizetésre hagyatkozás kellemetlen meglepetést okozhat a pékségben, a helyi buszon, vagy akár a bazárban. Ha tudjuk is használni a magyar bank- vagy hitelkártyánkat, a devizaváltás fenti módszerének hátrányai ebben az esetben is felmerülnek. Mivel léteznek olyan úti célok, ahol elviekben megvalósítható a kizárólag kártyás fizetés, ez a megoldás a készpénzváltási- és visszaváltási költség megspórolása miatt előkelőbb helyet érdemel az eddig ismertetett két megoldásnál.

4. Elérkeztünk a “speciális kártyákhoz”

Ezek közül az általam legjobbnak tartott és ezért rendszeresen használt TransferWise  és Curve működését foglalom össze röviden. Ezek okos használatával érhető el egy nyaralás alatt akár több tízezer forintos megtakarítás.

Tranferwise

Transferwise egy ingyenes MasterCard-alapú bankkártya, amelyet online rendelhetünk meg. Nincs kártyakibocsátási, sem számlavezetési díja. Számtalan, különböző pénznemben rendelhetünk hozzá alszámlákat. Ezek létrehozása (például angol font alapú alszámla egy közelgő londoni út alkalmával) és bezárása (hazatérve) csupán egy kattintás. A használata egyszerű, mobil applikáción keresztül történik. Az alapértelmezett, forint alapú alszámlára a meglévő magyar bank- vagy hitelkártyánkkal végzett kártyás vásárlással (vagyis ingyen) tudunk pénzt helyezni. Ezután létrehozzuk a kívánt deviza alszámlát, és a forint alszámláról középárfolyamon (!) történő átváltással, előre látható minimális átváltási költség mellett átmozgatjuk rá a kívánt összeget.

Hétvégén figyelnünk kell: mivel ekkor nincs kereskedés a devizapiacon, a Transferwise az utolsó ismert (pénteki) átváltási árfolyamot minimálisan megemeli, és azon végzi el az átváltást. Érdemes ezért a forint/deviza váltást még legkésőbb pénteken elvégezni. A deviza alszámlánkból szabadon költhetünk, és a kártyával havonta 200,- euró készpénzt vehetünk fel költségmentesen bármely külföldi automatából. Az oldal saját kalkulációi szerint egy 100.000,- Ft-os HUF/EUR átváltásnál ez az átlagos banki költségekkel és átváltási rátákkal számolva a TransferWise használata nagyjából 5.280,- Ft-os megtakarítást eredményez. A Transferwise mindemellett külföldi bankszámlaként is használható, például külföldi munkavégzés esetén kérhetjük rá a fizetésünket, vagy külföldi ismerőstől is fogadhatunk rá/küldhetünk vele pénzt. Ha valaki ezt a linket használja a regisztrációkor, 150.000,- Ft-os költségmentes utalást kap üdvözlő bónuszként.

Curve

Curve ezzel szemben nem bankkártyaként, hanem gyűjtőkártyaként funkcionál. A szintén MasterCard típusú kártyát szintén online lehet megrendelni, és szintén egy applikáción keresztül használható. Kártya- és számlavezetési díja nincs. A meglévő magyar bank- vagy hitekártyákat gyakorlatilag úgy lehet bele regisztrálni mint egy virtuális pénztárcába.Itt nincsenek alszámlák, mert pénz nem tárolódik rajta, a fiók csak átmenő forgalmat bonyolít. Külföldi fizetéskor közvetlenül a bele regisztrált magyar bank- vagy hitelkártyánkat terheli meg. Ugyan nem középárfolyamot, hanem annál minimálisan magasabb (mind a készpénzváltónál, mind a magyar bankoknál ugyanakkor mérföldekkel kedvezőbb) árfolyamot használ, átváltási díja viszont nincs. A kártyával bármely külföldi ATM-ből havi 200,- fontnyi készpénzt vehetünk fel költségmentesen. Ami még fentieknél is vonzóbb ajánlat lehet: a felajánlottak közül 3 kiválasztott üzletben (pl. LIDL, Shell, Booking.com stb.) az első 3 hónapban megtörtént vásárlásainkból 1% pénzvisszatérítést kapunk, amely azonnal felhasználható. 

Ha már Booking, akkor még egy bónusz tipp: ezzel a linkkel regisztrálva 15 dollár visszatérítést kapunk a kifizetett szállásunk árából. Egy 100.000,- Ft-os szállás Curve-ön keresztül történő kifizetése az átváltási megtakarításon felül 1.000,- Ft készpénz-visszatérítést is ad. A készpénzvisszatérítés természetesen nemcsak külföldi, hanem a magyarországi vásárlásokra is vonatkozik. Az már csak a hab a tortán, hogy a Curve technikai megoldásának köszönhetően (technofiloknak: MCC kódként az üzlet MCC kódját továbbítja a magyar bank felé) azok még inkább örülhetnek, akiknek a magyar bank- vagy hitelkártyájuk is pontgyűjtős vagy pénzvisszatérítős: ők a Curve-cashbacken felül a magyar banktól járót is megkapják (ezt sikeresen teszteltem). A hétvégi vásárlásra azonban itt is figyelni kell: ugyanaz a módszer, mint a Transferwise-nál. Így, ha mindenképp hétvégén szeretnénk devizában kiköltekezni, arra változatlanul a Transferwise hétközbeni devizabevásárlása a jobb megoldás. 

Ha valaki ezen a linken keresztül, a DXLJBJ8D ajánlókóddal regisztrál, az 5,- fontot kap üdvözlő bónuszként.


Eddig Andris cikke, köszönjük neki.

Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This