A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

Pareto-elv, vagyis a 80-20-as szabály Vilfredo Pareto olasz közgazdász révén került a köztudatba. 1896-ban ugyanis megállapította, hogy az olaszországi földek 80 százalékát a társadalom kiváltságos 20 százaléka birtokolja.

Pareto szerkesztett egy képletet, amely viszonylag jól közelítette a tapasztalt jövedelmi eloszlásokat. A képlet széles körű hasznosíthatósága miatt Pareto-elvnek nevezték el azt a gondolatot, miszerint általában a következmények mintegy 80 százaléka az okok mindössze 20 százalékára vezethető vissza.

A Pareto-elvnek rengeteg konkrét esetét lehet felsorolni az élet sokszínű területeiről:

 • A legtöbb országban a lakosság körülbelül 80 százaléka a települések 20 százalékán él.
 • Egy-egy galaxis anyagának körülbelül 80 százaléka a benne levő csillagok 20 százalékában található.
 • A Föld területének 20 százalékán található az olajmezők 80 százaléka.
 • Érhálózatunk 20%-a vérrel látja el testünk 80%-át.
 • Az erdőtüzek 20 százaléka emészti fel a felégett erdők 80 százalékát.
 • Tevékenységeinknek 20 százaléka hozza a jövedelmünk 80 százalékát.
 • panaszok 80 százalékát a hibák 20 százaléka okozza.
 • Az üzletkötők 20 százaléka hozza az üzletek 80 százalékát.
 • Egy vállalatnál a meglévő problémák 20 százaléka okozza az elmaradt haszon 80 százalékát.
 • Egy sportoló eredményeinek 80 százalékát az edzésmunkájának 20 százaléka eredményezi.
 • A mobiltelefonunkban levő összes név közül a hívásaink 80 százaléka a nevek 20 százalékát érinti.
 • Az interneten a linkek 80 százaléka a weboldalak 20 százalékára mutat.

Mérő László gondolatai nyomán a Pareto elv és a lognormális eloszlás testvérek, de míg az előbbi praktikus megfogalmazás, addig az utóbbi komoly matematikai tétel. A lognormális eloszlás nemcsak elvileg támasztja alá a Pareto-elvet, hanem a segítségével azt is meg tudjuk mondani, hogy a Pareto elv általában mikor érvényesül.

Matematikát kedvelők kedvvért:

Mérő László megfogalmazása szerint a lognormális eloszlás akkor áll fent (s így a Pareto elv akkor működik), ha

 • valamit sok komponens határoz meg,
 • nincsen közöttük domináns,
 • és az átlagos értéktől körülbelül két szórásnyira van egy alsó határ, aminél kevesebb eleve nem lehet a tárgy (például nincsenek negatív jövedelmek), felfelé viszont a határ gyakorlatilag a csillagos ég.

Hétköznapi emberként mire használhatjuk a Pareto elvet?

Megélhetjük életvezetési elvként

A legfontosabb, hogy mindig azokra a dolgokra (vagyis arra 20 százalékra) koncentráljuk a figyelmünket és energiánkat, amelyek elvezetnek az adott célhoz. Így erőfeszítéseink nem vesznek kárba, és az energiánkat nem pazaroljuk felesleges dolgokra. Ehhez először és leginkább mindig pontosan tudnod kell, mit szeretnénk elérni.

Pénzügyeink vezérelvévé is tehetjük

Talán a legfontosabb itt is a Pareto elv priorizálásban nyújtott segítsége: tudnunk kell, hogy mi fontos, hiszen a lényeges 20%-ot racionalizálva tudjuk a legnagyobb sikert elérni a pénzügyeink területén is, amivel pénzügyeink 80%-ára hatással tudunk lenni.

A személyes pénzügyeid Pareto eseteire az alábbi példák a relevánsak

 • a pénzügyeidre szánt időd 20%-ával javítani tudod a pénzügyi helyzeted 80%-át
 • a háztartási költségvetésed kategóriáinak legkritikusabb 20%-át újragondolva 80%-os racionalizálást érhetsz el
 • pénzügyi félelmeid 20%-a okozza aggodalmaid 80%-át
 • Pénzügyi Mentor oldalon található cikkek 20%-át elolvasva megsejtheted az író gondolatainak és átadni kívánt attitűdjének 80%-át ?

Nem a filléren, hanem a forinton kell spórolni, tehát nem szabad energiáinkat forgácsolni az apróságokban (erről már korábban itt írtam).

Sokszor a rutinok megváltoztatása, a rövid megállás és újratervezés felfrissíti a prioritásainkat, s komoly hozzáadott értéket teremt.


Ha kíváncsi vagy a fenti gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre, tudatosságodra. Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pedig pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This