A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

A hétköznapi embereket mindig is foglalkoztatta, hogy van-e olyan valóban működő recept, ami alapján a sikeres emberek utánozhatóak. Létezik-e esetleg olyan jól működő technika, amit tőlük megtanulva elérhetővé válnak a sikereik is?

Mivel egyesével nézve a gazdag emberek sikertörténetei jellemzően nagyon egyediek, ezért érdemes szélesebb merítéssel, a (dollár)milliomosokat társadalmi csoportként vizsgálni. Így születtek meg azok a jellemzően amerikai cikkek, melyek kutatásként igyekeznek elénk tárni a (dollár)milliomosok jellemző tulajdonságait és szokásait. A cél kifejezetten az volt, hogy a jellemző mintázatokat kutatva segítsenek a hétköznapi embereknek is tudatosabbá válni, s ezeket a felfedezett jó gyakorlatokat beépíteni az egyéni életvezetésbe.

Születtek remek írások és kutatások a témában, ebben az írásomban a business insider, a forbes, a cnbc és a standard media cikkeinek konklúzióit igyekszem összegezni. A jellemző szokásokat 8 kategóriára osztottam, ezek a szokások tűnnek a milliomosok legjellemzőbb viselkedésmintáinak.

1. Korai kelés

A Forbes felmérés szerint a sikeres emberek több, mint fele kel fel a munkakezdése előtt (minimum) 3 órával. Ezt az időszakot a tervezésnek, a testedzésnek és családdal töltött időnek szentelik. Kifejezetten az ép test, lélek és szellem egységének jegyében.

2. Napi feladatlista készítése

Ez a pont leginkább a célorientáltságot szimbolizálja. A napi feladatok kellő megtervezettsége ambícióról árulkodik, rögzíti hol állunk most és hova akarunk eljutni. Lényegesen növeli a koncentrációt és segít nem csak megtervezni, de értékelhetővé tenni a hétköznapjainkat.

3. Rendszeres testedzés

Az edzés a nyilvánvaló egészségmegőrző hatásán túl jót tesz a szellemi teljesítménynek is, a glükóztermelésen keresztül többek között serkenti a gondolkodást. A Forbes által készített felmérés szerint a sikeres emberek 76%-a edz naponta, 90%-a pedig legalább heti háromszor.

4. Személyes pénzügyek rendben tartása

A) Kevesebb kiadás, mint bevétel

A pénzügyeink egyensúlya a legegyszerűbb képlet szerint összefoglalható: megtakarításunk mindig pontosan a bevételeink és kiadásaink különbségével egyezik meg.

B) Költségvetés napi szintű vezetése

A milliomosok kínosan ügyelnek arra, hogy a vagyonuk gyarapodjon. Ennek szükséges alapja, hogy a bevételek mellett a kiadásszerkezetükkel is pontosan tisztában legyenek. A közhiedelemmel ellentétben a milliomos lét nem a figyelmetlen pénzszóráson, hanem éppen a pénzügyek figyelmes kezelésén múlik.

C) Többféle forrásból érkező bevételek

A Business Insider felmérése szerint az átlagosnál jóval gazdagabbak bevétele legalább 3 forrásból érkezik, éppen ezáltal kevésbé vannak függésben, a kockázatok jobban eloszlanak, a bevételek kiegyensúlyozottabbak. A milliomosokra mindazonáltal jóval jellemzőbbek a passzív bevételek illetve egyéb források is.

5. Sikeres emberekkel töltött idő

Brian Tracy híres mondása szerint annak az 5 embernek az átlaga vagyunk, akikkel a leggyakrabban vagyunk kapcsolatban. Ha lehet is vitatni ezt a mondást, az biztos, hogy a minket körülvevő emberek jelentős hatással vannak az életünkre: a negatív hozzáállás lehúz, az optimista sikerorientált szemlélet pedig felemel.

6. Időgazdálkodás

A leggazdagabbak köreibe tartozó emberek tisztában vannak az emberi élet legalapvetőbb törvényszerűségével, mely szerint az időn kívül minden megvehető. Ennek megfelelően az időgazdálkodást minden más elé helyezik (még a pénzgazdálkodást is ideértve)

7. Folyamatos önfejlesztés

A tanulási teljesítmény határozza meg a jövedelemteremtés képességét.

A) Rendszeres olvasás

Az olvasás kifejezetten önfejlesztő tevékenységként értendő a Forbes és a Standard media kutatása szerint. A sikeres emberek előszeretettel fejlesztik magukat a szakmájukban és a pénzügyi befektetések világában, s ugyancsak szívesen olvassák más sikeres emberek tanácsait.

B) Mentor tartása

A mentornak ma már több megfelelője van: lehet coach, tréner, edző, bármi. A lényeg ugyanaz: a sikeres emberek tudják, hogy az élet számos területén rengeteg és kimeríthetetlen a fejleszthető területük, ezért szívesen tanulnak és fejlesztik magukat.

Ez éppen egy olyan pont, ahol nem állhatom meg, hogy összekapcsoljam a mentor fogadásának javaslatát a saját szolgáltatásommal ?

C) Közlekedés közben hangoskönyvet hallgatása

Egyre többen fedezik fel, hogy az ingázás és utazás során rengeteg hasznos tevékenységgel használhatjuk ki az időnket. A CNBC cikke szerint 233 amerikai milliomosból 146 hallgatott hangos könyvet napi rendszerességgel.  (A hangoskönyvek előnyeit az MLM hálózatok is rendszeresen hangsúlyozzák, de ott inkább a szekta-szerű ismételgetésé a főszerep.)

Összefoglalás

Érdemes a milliomosok fent taglalt jó pár szokását hétköznapi emberként is magunkévá tennünk. Kifejezetten is igaz ez, ha a pénzügyi tudatosság eszköztárát használva előbb utóbb mi magunk is a sikeres emberek közé szeretnénk tartozni.


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This