A szerzőről

Barta Bence vagyok, a Pénzügyi Mentor alapítója. A pénzügyi tudatosság a 21. század egyik legértékesebb készsége, és a jól tervezhető jövő alapfeltétele, melyhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a szükséges pénzügyi alapokkal. Erről szól a blogom és a hivatásomat is ebben érzem.

Barta Bence

2008-as válság még élénken él az emberek emlékeiben, a magyar ember pedig sajnos amúgy sem a pénzügyi edukáció magas fokáról híres (hogyan is lenne, hiszen az oktatásnak a kamatos kamat sem része, nem hogy az egyéb pénzügyi alapismeretek).

A hétköznapi emberek ennek megfelelően óvatosan, kockázatmentes formában tartják megtakarításaikat (kivéve persze az ország azon része, aki félkarú rablóba, sorsjegybe és sportfogadásba „fektet”, de az egy másik – szomorú – történet).

A cikk elején érdemes definiálni a kockázatmentes befektetés fogalmát: ilyenkor semmiféle reális rizikóval nem kell számolni a befektetési periódus során, így tehát már a pénz elhelyezésének pillanatában lehet tudni, hogy mennyi pénz gyűlik össze a befektetési periódus végén.

Szemben a kockázatos befektetésekkel, a kockázatmentes befektetések tőke védettek. Ez azt jelenti, hogy bármibe is fektetünk, legalább annyit kapunk vissza névértéken, amennyi a befektetés volt. Két fontos dolgot azonban ki kell emelni:

  • egyrészt, a tőkevédett befektetés nem garancia arra, hogy a pénz értéke is megmarad. Bár a nominális érték (azaz a névérték) nem csökkenhet, de az infláció (a pénz elértéktelenedésének) hatása érintheti a pénzt.
  • másrészt, a kockázatmentes befektetésnek az előnye mellett megvan a hátránya is: jelentőset nyerni alapvetően akkor lehet, ha vállalunk bizonyos rizikókat, ezért a kockázatmentes befektetések rendszerint (de az állami ösztönzőknek hála nem mindig!) csak kisebb hozammal kecsegtetnek.

Pillanatnyilag Magyarországon az MNB becslése szerint a lakossági készpénzállomány napjainkban meghaladja az 5,729 milliárd forintot, ez pedig 1,000 milliárd forinttal még annál is több, mint a 2017—es érték (forrás: MNB Tanulmány).

2010 óta 2,335 milliárd forintról ugrott a mostani szintre a készpénzállomány, ez pedig közel két és félszereződést jelent. Ennek egyébként a legnagyobb oka a válság miatti bizalomcsökkenés a bankrendszer irányába, illetve az alacsony kamatszint (a jegybanki alapkamat 0,9%, s ez határozza meg a baki kamatokat). Szintén oka a tranzakciós adó és a pénzfelvétel adója, ezek miatt ugyanis sokszor többe kerül a pénzek számlák közti mozgatása, mint az így nyerhető összes hozam értéke. Az emberek ezen okok miatt tartják pénzintézetek helyett a „párnacihában” a vagyonukat.

Csökkent a bankbetétek népszerűsége

Az utóbbi években fenti trendeknek megfelelően csökkent a bankbetétek népszerűsége. Fontos azonban hozzátenni, hogy ebben a tekintetben trendforduló előtt áll(hat)unk, ugyanis a 2018-as inflációs adat hosszú évek stagnálása után felugrott 2,8%-ra, így a pénzünk értéktelenedése ismét felgyorsult.

A kormány és az MNB jelenleg azon dolgozik, hogy a fenti hatalmasra duzzadt készpénzállományt az állampapírok irányába terelje, ezzel ugyanis kiváltható lenne a külföldi állomány: így biztonságosabbá válna a magyar gazdaság, s egyúttal ellenállóbbá is a jövőbeli világválságok esetén.

Jelen írásom szempontjából azért van fentieknek relevanciája, mert már a fenti áttekintés is jól mutatja: a magyarok a legalacsonyabb kockázatú befektetésekkel is bizalmatlanok, ugyanakkor a növekvő infláció valószínűleg ki fog mozdítani minket a komfortzónánkból.

Fentieken felbuzdulva megvizsgáltam a két legalacsonyabb kockázatú körbe tartozó befektetést, a bankbetétet és az állampapírt, hogy jelen pillanatban (2019.02.16.) milyen hozamot érhetünk el, ha megtakarításainkat ezekben tartjuk:

Lekötött betét

Adózás: kamatadó és eho összesen a hozam 20%-a

A lekötött betétekről jó tudni, hogy a pénzt mindig úgy lehet jól lekötni, ha úgynevezett „új pénzként” visszük az adott bankba. Az utalási díjak, készpénzfelvételi díj és egyéb költségek miatt azonban jól ki kell számolni, hogy nem vesztjük-e el a réven, amit megnyerünk a vámon.

Új pénzként a legjobb ajánlat a piacon a Gránit bank tartós betétje. Itt 5 év lekötés esetén évi bruttó 2,75%-ot kamatozik a pénzünk (a nettó, tehát valóban realizált hozam ennél ugye 20%-kal kevesebb, kb. 2,2% évente). 24 havi lekötésre a (bruttó) éves kamat 2,7%, 12 hónapra 2,5%.

Ugyancsak a legjobb ajánlatok egyikének számít a Cetelem évi 2,73%-os kamata 36 hónapos elköteleződést feltételezve.

Jóval rövidebb időtávú az MKB 2,47%-os ajánlata, ezt azonban csak 2 havi lekötésre biztosítja a bank (tipikus új pénzt vonzó ajánlat). Azonban gyors számolással kiderül, hogy pl. 1,000,000 Ft esetén a bruttó 2,47% kamat nettó 1,97%, ami (a mindössze 2 hónapos futamidő miatt) pontosan 3,283 Ft. Nos, majdnem biztos, hogy ezért az összegért nem éri meg utalgatni a pénzt…

A többi ajánlat 2% körüli, a nagybankok (OTP, CIB, Erste, stb.) csak ennyit ajánlanak. Nem csoda, hogy nem kapkodnak érte az emberek, hiszen ennél még az infláció is magasabb (a járulékos pénzmozgatási költségek nélkül is).

3-4% körüli ajánlat akkor érhető el, ha pénzünket részben bankbetétbe, részben azonban magasabb kockázatú, nem tőkevédett (!) alapba helyezzük el. Ezek leegyszerűsített, s a bankok által előszeretettel csalogatóan magas számmal hirdetett konstrukciói az úgynevezett duó megtakarítások. A bankok ezekkel a duó ajánlatokkal igyekeznek az ügyfeleket átcsábítani a banki szempontból jóval jövedelmezőbb, ám a hétköznapi laikus számlára sokszor átláthatatlan és így lutri kategóriába.

Jelen pillanatban a legjobb a CIB Eco Duo, ezzel jelenleg bruttó 4% kamat (nettó 3,2%) érhető el, a K&H Mix-szel pedig 3% (2,4%).

Állampapír

Állampapírból többféle létezik, fix és változó kamatozással. Az állampapír lényege, hogy az államnak adunk kölcsön,  ezért cserébe pedig kamatot kapunk.

Adózás és számlavezetés: Ha az államkincstárnál fektetsz be akkor nincs számlavezetési költség, ha lejáratig tartod a papírt, amit megveszel, akkor a kamatadón kívül nincs más költség. Ha TBSZ (takarékbetét számla) számlára vesszük, akkor 5 év után a kamatadó is megspórolható.

A szerintem legjobb állampapír ajánlatok:

Az ötéves inflációkövető állampapír évente a mindenkori infláció +1,4%-ot fizet, a három éves módozat pedig évente infláció + 1%-ot. Jelen piaci környezetben ez 4,5% és 4,2%. A pénz értékvesztésének azért nincs kockázata, mert az inflációval együtt mozog a kamat is.

Mivel a bruttó kamat TBSZ számla esetén az adómentességnek hála nettó is, így az állampapírokkal a bankbetéteknél lényegesen jobb, mintegy dupla hozam érhető el. Persze ehhez minimum 5 évig tartani kell, ami nyilván hátrány. Itt kell megjegyezni, hogy visszaváltani persze bármikor lehetséges.

A következmények is jobbak, mint betétfeltöréskor: nem csak a névérték jár vissza, mivel az állampapír kamatának jóváírása évente történik. Fix kamatozású állampapírnál nincs visszaváltási büntetés. Változó kamatozású állampapírnál az Államkincstár 1% büntetést számol fel.

dupla hozamban érhető tetten a kormányzat azon törekvése, hogy az embereket az állampapír felé terelje, s a magyar gazdaság külföldi függését csökkentse. Ugyancsak ez az oka annak, hogy az MNB a jegybanki alapkamatot mesterségesen alacsonyan tartja, mert így az állampapír jóval kedvezőbb, mint a bankbetét.

Természetesen egy pénzügyileg tudatos ember jóval több termékben gondolkodik, amikor portfoliót képez. Így van ez akkor is, ha alapvetően kockázatkerülő beállítottságú.


Ha kíváncsi vagy a fenti a gondolatébresztő személyre szabott átültetésére, s kedvet kaptál egy valóban tanácsadás alapú konzultációra, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot itt. A megváltozott körülmények között is szívesen állok rendelkezésedre.

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen pénzügyi tudatossággal rendelkezel, akkor töltsd ki a Pénzügyi Mentor kvízt, cserébe pedig személyre szabott értékelést kapsz tőlem. Ez így kiváló lehetőség, hogy ráláss a jelenlegi pénzügyi helyzetedre.

Ha érdekel, hogy miként zajlik a személyes konzultáció, itt olvashatsz róla, ahol rendbe teheted pénzügyeid, elégedettségedre pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, akkor itt foglalhatsz időpontot.

Ha lakásvásárlás előtt állsz, ajánlom a teljes folyamaton végigkalauzoló kiskönyvem. A piac jelenlegi legjobb, 17% nettó hozamú befektetéséről és a tudatos pénzügyekről is olvashatsz e-könyveket.

Töltsd ki a pénzügyi kvízt, és személyre szabott értékelést kapsz tőlem!

A kvíz 5-8 perc alatt kitölthető, és átfogó, reális képet adhat a pénzügyi tájékozottságodról, tudatosságodról. A pontszám azonnal látszik, de az igazi extrát, a valóban egyénre szabott, e-mailben érkező kiértékelés jelenti.

Töltsd ki, most

Share This